Αγίου Φανουρίου – ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ : 2 συνταγές εξπρές

107

Η φανουρόπιτα είναι η νηστίσιμη πίτα που προσφέρουμε στη γιορτή του Αγίου Φανουρίου στις 27 Αυγούστου. Κατά την παράδοση, η πίτα φτιάχνεται για να σωθεί η μητέρα του αγίου, η οποία ήταν μία σκληρή, αμαρτωλή γυναίκα.

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης μάλιστα γράφει με αυτή την αφορμή ότι όποιος επικαλείται τον Άγιο Φανούριο πρέπει πάντα να λέει «Θεός σχωρέσ’ τη μητέρα του Αγίου Φανουρίου. Θεός σχωρέσ’ την».

Έτσι, στις 27 Αυγούστου που τιμάται ο Αγιος Φανούριος, συνηθίζεται οι νοικοκυρές να φτιάχνουν φανουρόπιτες, τις οποίες μοιράζουν στη γειτονιά αφού ευλογηθούν πρώτα από την εκκλησία.

Με το πέρασμα των χρόνων, καθιερώθηκε να φτιάχνουμε φανουρόπιτα για να βρούμε κάτι που χάσαμε. Πολλοί, εξάλλου, συνδέουν αυτή την ιδιότητα του Αγίου Φανουρίου και της πίτας με το όνομα του Αγίου, που προκύπτει από το ρήμα «φαίνω» που σημαίνει αποκαλύπτω.

Τη δύναμη που αποδίδεται στην πίτα έρχονται να ενισχύσουν και τα υλικά της, τα οποία είναι πάντοτε 7 ή 9, καθώς οι συγκεκριμένοι αριθμοί ανήκουν στους λεγόμενους ιερούς αριθμούς ήδη από την εποχή των Πυθαγορείων.

1η συνταγή για Φανουρόπιτα από Νόστιμες Συνταγές της Γωγώς

Φανουρόπιτα Χωρίς Μίξερ, Χωρίς Αυγά. Απλά η Καλύτερη Φανουρόπιτα που έχετε δοκιμάσει ποτέ!!! Εύκολη και γρήγορη στην παρασκευή της, η Φανουρόπιτα Χωρίς Μίξερ θα σας ικανοποιήσει με τη μοναδική νοστιμιά της. Πρόκειται για μια Φανουρόπιτα Μοναστηριακή με 9 υλικά για τη γιορτή του Αγίου Φανουρίου που γιορτάζει στις 27 Αυγούστου. Δοκιμάστε να φτιάξετε κι εσείς Φανουρόπιτα Χωρίς Μίξερ και σας περιμένω να μου πείτε εντυπώσεις. Δείτε όλο το βίντεο μέχρι τέλους για να μάθετε τα μοναδικά μικρά μυστικά της συνταγής καθώς και μια μικρή έκπληξη!!!

Υλικά 
φαρίνα  500 γρ. 
κανέλα  1 κ. της σούπας
ζάχαρη  300 γρ. 
καλαμποκέλαιο  350 ml
κονιάκ  50 ml
βανίλια  2 καψουλακια
Ξύσμα από πορτοκάλι  1 πορτοκάλι
σιρόπι  200 ml (από οποιοδήποτε γλυκό κουταλιού) 
νερό ζεστό  250 ml

Προετοιμασία: 

Βάζουμε τα υλικά όλα μαζί σε μια λεκανίτσα και τα ανακατεύουμε πολύ καλάκαι ρίχνουμε σιγά σιγά το ζεστό

νεράκι μέχρι να γίνει το μιγμα μας ένας ρευστός χυλός. 

Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι Νο28-30 και ρίχνουμε το μιγμα μας. 

Έχουμε ήδη προθερμάνει τον φούρνο μας στους 160 βαθμούς στις αντιστάσεις και την ψήνουμε για
1 ώρα ανάλογα το φούρνο μας. Θέλουμε σιγανό ψήσιμο να ψηθεί πολύ καλά εσωτερικά η πίτα μας λόγω του σιροπιού για να μην μας βγει λασπωμένη.

Πηγή: https://www.vimaorthodoxias.gr/