Γιατί οι κάλπες των ευρωεκλογών φοβίζουν το Μαξίμου: Ακρίβεια, αποχή, αγρότες και Βελόπουλος οι αντίπαλοι

7

ΣΟΦΙΑ ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ

Δεν είναι λίγα τα κομματικά στελέχη που εκφράζουν φόβους ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις μπορούν να “σημαδέψουν” το αποτέλεσμα της κάλπης

Τέσσερις μήνες μας χωρίζουν από την αναμέτρηση των ευρωεκλογών και το γαλάζιο επιτελείο ζεσταίνει ήδη τις μηχανές για την 9η Ιουνίου, όχι χωρίς προβληματισμό για το αποτέλεσμα της κάλπης.

Νούμερο ένα εχθρός είναι η αποχή, η οποία το 2019 έκανε ρεκόρ, ανέδειξε ωστόσο τη Νέα Δημοκρατία νικήτρια και προλείανε το έδαφος για την επόμενη νίκη της 7ης Ιουλίου του ίδιου έτους. Τώρα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Έχει προηγηθεί μία διπλή εκλογική αναμέτρηση το περασμένο καλοκαίρι, με τη Νέα Δημοκρατία να έχει αγγίξει το 41%, με ισχυρή λαϊκή εντολή διακυβέρνησης, ίσως όμως έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τον εφησυχασμό.

Χθες ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, χτύπησε ηχηρό καμπανάκι, λέγοντας ότι δεν πρέπει οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας να αντιμετωπίσουν τις ευρωεκλογές “χαλαρά”, ή με ψήφο διαμαρτυρίας γιατί διαφωνούν με πολιτικές της Ευρώπης. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος δείχνοντας προς τα κόμματα της ευρωπαϊκής αριστεράς- με αφορμή το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου που “καταδίκασε” την Ελλάδα για το κράτος δικαίου, μίλησε για δύο δυνάμεις μέσα στην Ευρωπαική Ένωση: τη μία που θέλει να πάει την Ευρώπη μπροστά και την άλλη, των λαϊκιστών, που θέλουν να την κρατήσουν πίσω.

Αγρότες, ομόφυλα, ακρίβεια οι αντίπαλοι

Δεν είναι λίγα πάντως τα κομματικά στελέχη που εκφράζουν φόβους ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις και η κόντρα που έχει ανοίξει με την κυβέρνηση μπορεί να “σημαδέψουν” το αποτέλεσμα της κάλπης, υπενθυμίζοντας την παραδοσιακή σχέση των αγροτών με την Νέα Δημοκρατία.Υπενθύμιζαν μάλιστα χθες την βιασύνη που επέδειξε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λαίεν να συναντηθεί με τους αγρότες, αμέσως μετά την λήξη της Συνόδου Κορυφής στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν οι ίδιοι νωρίτερα έκαιγαν λάστιχα λίγα μέτρα έξω από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το σχέδιο νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια είναι άλλο ένα σημείο που μπορεί να “προκαλέσει” τον συντηρητικό γαλάζιο ψηφοφόρο και να τον οδηγήσει στην αποχή ως …ένδειξη διαμαρτυρίας στην νομοθετική πρωτοβουλία τη κυβέρνησης. Τα παράπονα των γαλάζιων ψηφοφόρων άλλωστε πέφτουν βροχή, όταν συναντούν βουλευτές ή κομματικά στελέχη, εκφράζοντας τη διαφωνία τους είτε για το περιεχόμενο του ν/σ ή για τον χρόνο που έρχεται, δλδ λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, με πιθανό το ενδεχόμενο να κάνει κακό στην παράταξη.

Το τέρας της ακρίβειας είναι ο τελευταίος μεγάλος αντίπαλος της κυβέρνησης στον δρόμο προς τις ευρω-κάλπες, με όλες τις δημοσκοπήσεις να αναγάγουν τον πληθωρισμό σε νούμερο ένα πρόβλημα για τα νοικοκυριά αλλά και για την κυβέρνηση. Στην τελευταία έρευνα της Alco για λογαριασμό του Alpha το 87% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει εξαντλήσει όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια για την ακρίβεια και μπορεί να πάρει και άλλα μέτρα, ώστε να πέσουν οι τιμές, ενώ 4 στους 10 βλέπουν τις ευρωεκλογές ως μία ευκαιρία να διαμαρτυρηθούν.

Στο σύνθετο αυτό πάζλ, προστίθεται και η άνοδος των κομμάτων στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, με την ίδια εικόνα να παρουσιάζεται και στην Ευρώπη, κυρίως λόγω της ακρίβειας, αλλά και της διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος.

Πηγή: https://www.thetoc.gr/