Για ποιον λόγο αγοράζουν πλοία «μανιωδώς» οι Έλληνες εφοπλιστές;

31

Περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη φορά, από το 2013, επενδύουν οι Έλληνες εφοπλιστές για νεότευκτα, σύμφωνα με νέα έρευνα της Clarksons.

Οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες πραγματοποίησαν 60% περισσότερες επενδύσεις σε νέα πλοία από έτος σε έτος πέρυσι, διοχετεύοντας περίπου 18 δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτό τον κλάδο. Πρόκειται για τις υψηλότερες ελληνικές επενδύσεις κατά dwt από το 2013, σύμφωνα με την έκθεση του βρετανικού μεσίτη πλοίων.

Οι δύο πρώτες εβδομάδες του 2024 συνέχισαν αυτόν τον ανοδικό ρυθμό, με παραγγελίες από Έλληνες πλοιοκτήτες σε ναυπηγεία στην Ασία. Το περασμένο έτος ήταν η πρώτη φορά από το 2018, που Ευρωπαίοι ιδιοκτήτες πραγματοποίησαν περισσότερες επενδύσεις από τους Ασιάτες ομολόγους τους, σύμφωνα με τη νέα έκθεση.

Η παγκόσμια μελλοντική κάλυψη ναυπηγείων κατά το τελευταίο έτος έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2009 μετά την ιστορική έκρηξη παραγγελιών από το 2006 έως το 2008, σύμφωνα με την Clarksons.

Εν τω μεταξύ, η Danish Ship Finance, μετά από παραγγελίες προφυλακτήρων από εταιρείες χωρώνόπως η Ελλάδα και το Κατάρ, προβλέπει ότι η χρήση ναυπηγείων στη Νότια Κορέα, ένα από τα δύο κορυφαία ναυπηγικά έθνη στον κόσμο, θα ανέλθει στο 107% φέτος.

Πηγή: https://europost.gr/