Διασύνδεση ταμειακών-POS: Στο φουλ οι μηχανές, τέλος χρόνου σε 9 ημέρες – Συνάντηση Χατζηδάκη με εκπροσώπους τραπεζών

23

Ανεβάζουν ταχύτητες στο ΥΠΕΘΟ και την ΑΑΔΕ για τη διασύνδεση 400.000 ταμειακών μηχανών με τα POS, με το οικονομικό επιτελείο να διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι το έργο «βρέξει-χιονίσει» θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, δεδομένου ότι αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενη δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης θα συναντηθεί σήμερα με τους εκπροσώπους των τραπεζών προκειμένου να κλείσουν πιθανές τεχνικές εκκρεμότητες τις επόμενες 9 ημέρες που, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, λήγει η προθεσμία. Παράλληλα η ΑΑΔΕ ολοκληρώνει την αποστολή 100.000 ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε επιχειρήσεις ενημερώνοντας τους για την διαδικασία εγκατάστασης των POS και τις κινήσεις που πρέπει να προχωρήσουν για να διασυνδέσουν την ταμειακή με το POS.

Κι ενώ στο ΥΠΕΘΟ φτάνουν συνεχώς αιτήματα για παράταση της προθεσμίας, πληροφορίες αναφέρουν ότι τελευταία στιγμή θα αποφασιστεί εάν πρέπει να δοθεί κάποια χρονική παράταση, λόγω τυχόν προβλημάτων που δεν θα έχουν επιλυθεί. «Δεν έχουμε όλα τα δεδομένα για να μπορούμε να συζητήσουμε για το ενδεχόμενο παράτασης. Ας κάνουμε όλοι αυτό που πρέπει και η Πολιτεία θα είναι εκεί κοντά για να βοηθήσει (τους υπόχρεους), όπως κάνουμε πάντοτε» ανέφερε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης υπογραμμίζοντας ότι τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των ταμειακών που συνδέονται είναι υπερδιπλάσιος σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, η έντονη κινητικότητα που καταγράφεται στο μέτωπο της διασύνδεσης ταμειακών- POS οφείλεται και στη διάταξη για τα αυστηρά πρόστιμα σε όλα τα επίπεδα εμπλοκής στην διασύνδεση POS με τις ταμειακές μηχανές. Φτάνουν έως και τις 300.000 ευρώ και αφορούν, επιχειρήσεις, παρόχους τερματικών POS, εισαγωγές – κατασκευαστές και παρόχους ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

Η προθεσμία απόκτησης POS για τους 35 νέους κλάδους παρατάθηκε έως τις 29 Φεβρουαρίου με την πρόβλεψη μη επιβολής προστίμων έως και την 1η Απριλίου 2024, υπό την προϋπόθεση να έχει γίνει η παραλαβή και να αναμένεται η εγκατάσταση του τερματικού. Μετά την 1η Απριλίου, πάντως μη εγκατάσταση POS, στους κλάδους που πρέπει να υποχρεωτικά να τα εγκαταστήσουν, εγκυμονεί πρόστιμο 1.500 ευρώ, για να ακολουθήσει και το πολλαπλάσιο πρόστιμο της μη διασύνδεσης.

Για τον περιορισμό του κόστους αγοράς και διασύνδεσης των POS εντός των ημερών αναμένεται να «τρέξει» ο τέταρτος κύκλος του προγράμματος «Ψηφιακές Συναλλαγές» που θα προβλέπει αναδρομική επιδότηση μέσω voucher της τάξης των 450 ευρώ.

Πηγή: https://www.insider.gr/