Η ακτινογραφία της ακρίβειας: Ποια προϊόντα και υπηρεσίες σέρνουν το χορό – Πού συγκρατούνται οι τιμές

3

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα συνεχίζει να «τρέχει» ταχύτερα από ότι στην ΕΕ. Ωστόσο τα αναλυτικά στοιχεία… πίσω από τον γνωστό δείκτη τιμών που βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο αποκαλύπτουν την ακτινογραφία των προϊόντων και των υπηρεσιών που τροφοδοτούν τις ανατιμήσεις στην Ελλάδα αλλά και αυτών που τη συγκρατούν.

Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά 11,4% τον Αύγουστο, έναντι 10,1% ανόδου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη πιο μεγάλη ελληνική «βιομηχανία», στον τουρισμό, οι ανατιμήσεις στο κλάδο των ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων δωματίων και γενικότερα των υπηρεσιών διαμονής στην Ελλάδα είναι υψηλές μεν λόγω της κρίσης τιμών, αλλά ελαφρά χαμηλότερες από ότι ο μέσος όρος της ΕΕ: καταγράφεται κατά 16,4% άνοδος τον Αύγουστο σε ετήσια βάση, έναντι 17,5% ανόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (σ.σ. αλλά και 24,8% ανόδου στην Ισπανία).

Ομοίως στην εστίαση (εστιατόρια, καφέ κλπ) η άνοδος τιμών είναι 5% στην Ελλάδα, έναντι 7,8% στην ΕΕ. Αλλά και τα πακέτα διακοπών στην Ελλάδα αυξάνονται κατά 12,7%, έναντι 15,4% κατά μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.