Θεσσαλία: Σε 10 βιομηχανίες οι πολύ μεγάλες ζημιές

10

Μεγαλώνει ο λογαριασμός για τις ζημιές στη βιομηχανία της Θεσσαλίας, καθώς εκτός από τις άμεσες επιπτώσεις της πλημμύρας -κατεστραμμένα κτίρια και εξοπλισμός-, αυξάνονται μέρα με τη μέρα οι έμμεσες απώλειες, αφού οι ακατάλληλες υποδομές, οι ελλείψεις πρώτων υλών, αλλά και εργαζομένων -που είναι μεταξύ των πλημμυροπαθών- δυσχεραίνουν τη λειτουργία ακόμη και των επιχειρήσεων που έχουν υποστεί μικρές ή και καθόλου ζημιές.

Πληροφορίες του powergame.gr από ασφαλιστικές εταιρείες, επιχειρηματικούς φορείς και συνδέσμους συγκλίνουν στο ότι ολική καταστροφή, total loss με όρους ασφαλιστικής αγοράς, έχουν υποστεί γύρω στις 10-15 βιομηχανίες, αλλά δεκάδες άλλες από τις άνω των 300 που δραστηριοποιούνται στην περιοχή έχουν υποστεί βλάβες και φθορές. Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη για τις μικρές επιχειρήσεις και τις βιοτεχνίες της περιοχής, που δεν διαθέτουν και τους μηχανισμούς να αντεπεξέλθουν στις έκτακτες συνθήκες, με χιλιάδες αιτήματα για στήριξη να συσσωρεύονται στα Επιμελητήρια Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας και Βόλου.

Οι μεγαλύτερες ζημιές, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εντοπίζονται στις επιχειρήσεις τροφίμων-ποτών και μετάλλων. Πρόκειται για τους κύριους εξαγωγικούς κλάδους της Θεσσαλίας, με σταθερά αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια. Είναι δε ενδεικτικό ότι στα Τρίκαλα, όπου το πλημμυρικό μέτωπο εμφανίστηκε την περασμένη Τετάρτη, πλήττοντας βιομηχανίες όπως η Τυράς, του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία, η La Farm, η Όμηρος, η Διβάνη, τα συνεργεία και τα επιτελεία των εταιρειών ακόμη δουλεύουν για να αποκαταστήσουν τις ζημιές και την εύρυθμη λειτουργία των παραγωγικών μονάδων.

Στη δίνη του καιρικού φαινομένου βρέθηκαν, επίσης, μεταξύ άλλων, η Del Monte στον Πλατύκαμπο Λάρισας, η Intercomm Foods στα Τέμπη -μεταποιητικές βιομηχανίες και οι δύο-, αλλά και η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ Ηρακλής (του ομίλου Lafarge Holcim), με εγκαταστάσεις στον Βόλο, που διαχειρίζεται τις επιπτώσεις της θεομηνίας και επιστρέφει σε κανονική λειτουργία, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Στην ίδια περιοχή δραστηριοποιείται και η βιομηχανία αναψυκτικών ΕΨΑ, ενώ η Exalco, βιομηχανία διέλασης αλουμινίου του ομίλου Βιοκαρπέτ, ανακοίνωσε αναστολή λειτουργίας στο ένα από τα εργοστάσιά της, στη Βιομηχανική Περιοχή Κουλούρι Λάρισας.

Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο εάν συνυπολογίσουμε την επίπτωση από την απομείωση του ζωικού κεφαλαίου, που προμηθεύει τη γαλακτοβιομηχανία με την πρώτη ύλη, το γάλα, αλλά και την κατεστραμμένη γεωργική παραγωγή, που προμηθεύει άλλες βιομηχανίες που δεν έχουν υποστεί ζημιά, όπως π.χ. η βιομηχανία ζυμαρικών Μέλισσα Κίκιζας. Πρόβλημα επίσης είναι οι υποδομές, καθώς οι κατεστραμμένοι δρόμοι στην περιοχή δυσχεραίνουν το μεταφορικό έργο για εταιρείες που βγήκαν αλώβητες από την κρίση, όπως για παράδειγμα το άλλο εργοστάσιο του ομίλου Σαράντη (Ελληνικά Γαλακτοκομεία) στη Λάρισα.

Πρόβλημα είναι ακόμη η έλλειψη νερού, ειδικά στις μεγάλες παραγωγικές μονάδες, που δεν μπορούν να καλυφθούν με την ποσότητα μιας υδροφόρας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αποκατάσταση της παροχής νερού θα απαιτήσει τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμη, ενώ άγνωστο παραμένει πότε θα αποκατασταθούν υποδομές, γιατί ακόμη υπάρχουν αποκλεισμένες περιοχές και τα φορτηγά δεν μπορούν να προσεγγίσουν πολλές εγκαταστάσεις για να παραλάβουν και να μεταφέρουν εμπορεύματα, με ό,τι αυτό σημαίνει για την εκτέλεση παραγγελιών.

Ας σημειωθεί ότι όσο τα γεγονότα είναι σε εξέλιξη, η ακριβής καταμέτρηση των ζημιών θα καθυστερεί και στο προσεχές διάστημα μόνο με εκτιμήσεις μπορούν να προχωρήσουν οι διαδικασίες ανασχεδιασμού της τοπικής αγοράς. Προς επιβεβαίωση σημειώνεται ότι μόλις χθες κατέρρευσε η γέφυρα στον Παλαιόπυργο Λάρισας, ενώ πολλές ακόμη υποδομές στην περιοχή έχουν αποκλειστεί λόγω αυξημένης επικινδυνότητας.

Πάνω από μία εβδομάδα μετά την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel, δεν υπάρχει συνολική καταγραφή των ζημιών και η μόνη βεβαιότητα είναι η αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, συστάθηκε Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος και τον Σύνδεσμο Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, με την υποστήριξη του ΣΕB, με στόχο μια διαρκή παρακολούθηση των εξελίξεων, καταγραφή αναγκών και στοχευμένη παροχή στήριξης.

Πηγή: https://www.powergame.gr/