Καθαρό σπίτι: 4 σούπερ μυστικά από τον στρατό που θα το κάνουν λάμπει

24

Σε μόλις τέσσερα βήματα – καθένα από τα οποία είναι βασισμένα σε κόλπα από το στρατό θα έχετε λαμπερό και καθαρό σπίτι χωρίς πολύ κόπο.

Θέλετε το σπίτι σας να λάμψει από στρατιωτική καθαριότητα; Έμπειροι στρατιωτικοί αποκαλύπτουν τα επαγγελματικά μυστικά τους για τέλεια οργάνωση και καθαριότητα χωρίς κόπο.

Βήμα πρώτο: Καθαρίστε λίγο κάθε μέρα

«Εάν διατηρείτε τα πάντα αρκετά καθαρά όλη την εβδομάδα, χρειάζεται μονάχα να κάνετε έναν μεγαλύτερο καθαρισμό δύο ή τρεις φορές το μήνα», λέει ο Paul DiCesare, πρώην λοχίας στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και τώρα διευθύνων σύμβουλος της ShareJockey.

Μπορεί να φαίνεται τρομακτικό να σκουπίζετε το ντους σας μετά από κάθε χρήση ή να σκουπίζετε τον πάγκο του μπάνιου κάθε δεύτερη μέρα, αλλά «πρόκειται για μια ρουτίνα που λειτουργεί για εσάς και το νοικοκυριό σας αν την τηρήσετε», προσθέτει.

Είτε καθαρίζετε τους πάγκους το πάτωμα του μπάνιου, είτε καθαρίζετε τον πάγκο της κουζίνας είτε τακτοποιείτε τα αντικείμενα που βρίσκονται σκόρπια στο δωμάτιο, λίγη ώρα καθαριότητας κάθε μέρα θα σας βοηθήσει πάρα πολύ.

Βήμα δεύτερο: Δημιουργήστε ένα απλό σύστημα καθαρισμού

Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα «απλό, βασικό καθάρισμα που κάνει τη διαφορά», σύμφωνα με τον επικεφαλής μονάδας Robert Streit που βρίσκεται επί του παρόντος στο Βισμπάντεν της Γερμανίας με τον στρατό των ΗΠΑ.

Η χρήση ενός απλού, αποτελεσματικού συστήματος με τα κατάλληλα καθαριστικά θα σας εξοικονομεί πάντα χρόνο και ενέργεια έναντι των πιο σκληρών χημικών που χρησιμοποιούνται μία φορά το μήνα.

Δημιουργήστε ένα σχέδιο που λειτουργεί για εσάς. Κάντε μια λίστα με τα αντικείμενα που θα καθαρίζετε καθημερινά ή μετά από κάθε χρήση. Τα στοιχεία αυτής της λίστας θα περιλαμβάνουν:

 

  • Καθάρισμα των τοίχων του ντους (για αποφυγή συσσώρευσης σαπουνιού, αλάτων και μούχλας).
  • σκούπισμα του νεροχύτη της κουζίνας μετά από κάθε χρήση.
  • συμμάζεμα αντικείμενων που βρίσκονται στα κύρια δωμάτια του σπιτιού.
  • πλύσιμο του καλαθιού με τα άπλυτα ρούχα στο πλυντήριο έως το να βάζετε τα πάντα στα συρτάρια τους.

 

Επίσης, κάντε μια λίστα με πράγματα που θα κάνετε κάθε εβδομάδα. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να σκουπίζετε τα μπάνια τη Δευτέρα, να σκουπίζετε τα χαλιά την Τρίτη, να σκουπίζετε το πάτωμα της κουζίνας την Τετάρτη (ίσως καθημερινά αν έχετε μεγάλο νοικοκυριό) και να ξεσκονίζετε τα κύρια δωμάτια του σπιτιού την Πέμπτη. Ορίστε ένα πρόγραμμα που είναι λογικό για εσάς και μπορείτε να το τηρήσετε κάθε εβδομάδα.

Ο Στρέιτ συμφωνεί, “οι ρουτίνες είναι το κλειδί για τον καθαρισμό. Εάν δημιουργήσετε μια ρουτίνα, τότε γίνεται φυσικά.” Προσθέτει ότι αυτή η ρουτίνα μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να παρατηρήσετε πότε κάτι δεν είναι στη θέση του.

Ορίστε ένα πρόγραμμα που είναι λογικό για εσάς και μπορείτε να το τηρήσετε κάθε εβδομάδα.

Βήμα τρίτο: Βρείτε ένα μέρος για τα πάντα

Σε μέρη όπως στρατώνες και πλοία  τα πάντα είναι τακτοποιημένα και έχουν τον δικό τους καθορισμένο χώρο όπου πρέπει να επιστραφούν εκεί όταν δεν χρησιμοποιούνται. Αυτή η ίδια τακτική πρέπει να χρησιμοποιείται και στο σπίτι σας. Κάθε παλτό πρέπει να έχει κρεμάστρα, κάθε σακίδιο να είναι στη θέση του. Κάθε παιχνίδι πρέπει να έχει ένα μέρος για αποθήκευση (είτε είναι σε ένα καλάθι στο σαλόνι είτε σε ένα ράφι στην κρεβατοκάμαρα του παιδιού σας.)

Βήμα τέταρτο: Διατηρήστε τα εργαλεία καθαρισμού συγκεντρωμένα

Η διαθεσιμότητα εργαλείων σας και η εύκολη πρόσβαση σε αυτά, όταν τα χρειάζεστε, σας επιτρέπει να ολοκληρώσετε την εργασία σε λιγότερο χρόνο. Ο λοχίας DiCesare έκανε αυτό το βήμα και το μετέτρεψε σε επιχείρηση όταν δημιούργησε την ShareJockey, μια εταιρεία καθαρισμού που επικεντρώνεται στον καθαρισμό όσο το δυνατόν γρηγορότερα για άτομα που νοικιάζουν τα διαμερίσματα και τα δωμάτιά τους στα σπίτια τους στον ιστότοπο Airbnb.

Οι υπάλληλοί του φορούν ένα ειδικό σακίδιο στρατιωτικού τύπου με όλα τα εργαλεία που χρειάζονται για να καθαρίσουν ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου και ενός μπάνιου σε λιγότερο από μία ώρα. Αν και δεν μπορούμε όλοι να έχουμε ένα τέτοιο σακίδιο, μπορούμε να κρατήσουμε ένα  έναν κάδο σε κάθε μπάνιο με καθαριστικά για τον νεροχύτη, την τουαλέτα, το ντους και τους καθρέφτες.

Κάτω από τον νεροχύτη της κουζίνας θα πρέπει να υπάρχουν πολλές πετσέτες χεριών και καθαριστικά, καθώς και καθαριστικά για τον νεροχύτη, τη σόμπα και τις επιφάνειες από ανοξείδωτο χάλυβα.

Η ντουλάπα στα υπνοδωμάτιά σας θα πρέπει να έχει προμήθειες ξεσκονίσματος, καθαριστικό τζαμιών και αν υπάρχει χώρος, ηλεκτρική σκούπα. Εάν έχετε όλα αυτά τα αντικείμενα κοντά, θα έχετε λιγότερους λόγους να παραλείψετε τον καθαρισμό και θα σας βοηθήσει να τελειώσετε πιο γρήγορα.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr/