Μεσολόγγι: Τα μυστικά της πόλης των ηρώων

57

Παρατηρώντας το χάρτη, το μπλε αλλάζει ένταση, φτάνοντας στην περιοχή, οι μπούκες στέκουν αθώες και η ζωή δείχνει να κυλάει ομαλά σε ένα τόπο γεμάτο ιστορία και γεγονότα.

Επιστρέφοντας στο χάρτη, η μαύρη κουκίδα που σηματοδοτεί την πόλη, το Μεσολόγγι, είναι σκέτη παραπλάνηση. Αποκρύπτει με μαεστρία τη μοναδικότητα της, σαν να θέλει να την κρατήσει μυστική και μακριά από την περιέργεια του ταξιδιώτη. Είναι μία πόλη, που αδυνατεί να προχωρήσει σε παραδοχές και κοινότυπες καταστάσεις. Είναι αυτό το μπλε της λιμνοθάλασσας που ξεχωρίζει, είναι ο ορίζοντας που χαμηλώνει και το φως που διαχέεται, ενώ η υγρασία μετατρέπει την καθημερινότητα σε ένα αέναο παιχνίδι με τα layers της ατμόσφαιρας όπως αυτά δημιουργούνται με την πολύτιμη βοήθεια από τις ακτίνες του ήλιου.

Γενιές ηρώων στο «αλωνάκι»

Το Μεσολόγγι, είναι η πόλη που μπορεί να καυχιέται ότι ανέθρεψε πέντε πρωθυπουργούς και πέντε ποιητές. Η πόλη που πριν δύο αιώνες βρισκόταν στο επίκεντρο της διεκδίκησης της Ανεξαρτησίας. Είναι αυτό «το αλωνάκι», όπως το έχει αποκαλέσει ο Διονύσιος Σολωμός, που γέννησε γενιές ηρώων και μπορεί σήμερα τα πράγματα που κάνουν αυτή τη σύνδεση να είναι λιγοστά, ωστόσο είναι αρκετά για να την κατατάξουν μόνιμα στην καρδιά μας. Το όνομά του; Σύμφωνα με τον μύθο, αυτό προέρχεται από το messo – langi που σημαίνει «λιμνοχώρι» και είναι πράγματι αρκετά περιγραφικό και ανταποκρίνεται με απόλυτη πίστη στην πραγματικότητα.

Τα μυστικά που αποκαλύπτονται

Ποια όμως είναι αυτά τα μυστικά που βάζουν την πόλη στην καρδιά μας; Ποια είναι τα κλειδιά που ξεκλειδώνουν την πόλη – σύμβολο της Εξόδου; Ο Κήπος των Ηρώων, το κοιμητήριο των νεκρών της Εξόδου είναι ένα από αυτά. Είναι η δύναμη του συμβολισμού, και η γενναία τους πράξη, αυτή που καθόρισε την πορεία της ελληνικής επανάστασης και μετέστρεψε την τότε παγκόσμια κοινή γνώμη υπέρ των Ελλήνων. Το κίνημα του φιλελληνισμού τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική πήρε μεγάλες διαστάσεις και ο επισκέπτης σήμερα μπορεί να περιηγηθεί ανάμεσα στις προτομές και τα μαρμάρινα αναθήματα, προς τιμήν των ηρώων.

Μιλώντας για το Μεσολόγγι, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην εκπαιδευτική του άνθηση, η οποία έγινε στα μέσα του 18ου αιώνα με τη λειτουργία της Παλαμαϊκής Σχολής αλλά και της Σχολής Ελληνικών Μαθημάτων. Και τα δύο αυτά σχολεία είχαν καταφέρει να προσελκύσουν αξιόλογους δασκάλους αλλά και μαθητές από διάφορα σημεία του ελληνισμού. Σε αυτά τα πρότυπα για την εποχή σχολεία οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να διδαχθούν αρχαία ελληνικά, ιταλικά, αλλά και γαλλικά, ενισχύοντας τις σχέσεις με τις χώρες της Δύσης.

Αεροφωτογραφίες και γεωγραφίες

Στο δημαρχείο, θα βρεθείτε μπροστά στην Πινακοθήκη του Αγώνα. Θα δείτε εκπληκτικές αλλά και συνάμα σπάνιες αεροφωτογραφίες της περιοχής. Μία από αυτές αποτελεί την πρώτη αεροφωτογραφία που υπήρξε στον ελλαδικό χώρο. Από τις συγκρίσεις θα δείτε τις αλλαγές στον χώρο εξαιτίας και των συνεχών προσχώσεων που προκύπτουν από τον Αχελώο και τον Εύηνο. Σε συνδυασμό με τα σχεδιαγράμματα που παρατίθενται γίνεται κατανοητή η «γεωγραφία της πολιορκίας και της Εξόδου του Μεσολογγίου».

Σε ειδική προθήκη φυλάσσεται η πρώτη τυπωμένη έκδοση του Ύμνου προς την Ελευθερία του Διονυσίου Σολωμού, που χρονολογείται από το 1825. Εδώ στην περίφημη Πινακοθήκη, θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε την εικόνα της Εξόδου που λιτανεύεται κάθε χρόνο την Κυριακή των Βαΐων, στις Γιορτές της Εξόδου.

Η στενή σχέση της πόλης με το αλάτι είναι διάχυτη, ωστόσο εντείνεται ακόμη περισσότερο με μία επίσκεψη στο Μουσείο Άλατος. Στο μουσείο, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε οτιδήποτε σχετίζεται με το αλάτι από την πρώτη εμφάνισή του στον πλανήτη μέχρι τις μέρες μας. Τη σχέση του με την οικονομία, την υγεία, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, το περιβάλλον, τον τουρισμό, τη θρησκεία, την τέχνη και γενικότερα τις 14.000 χρήσεις του.

Επίσης, στο μουσείο θα μάθετε για τις εγκαταλελειμμένες αλυκές όλης της χώρας, αλλά και για την ιστορία της Άσπρης Αλυκής και της Αλυκής Τουρλίδας, που είναι οι ενεργές αλυκές του Μεσολογγίου αλλά και για την ιστορία της Μαύρης Αλυκής καθώς και της Σκοποβολής που λειτουργούσαν στο Μεσολόγγι μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1930.

Επίσης, θα θαυμάσετε τη συλλογή από 1.500 αλατιέρες που χρονολογούνται από το 1800 μέχρι τις μέρες μας. Τέλος, θα παρακολουθήσετε από κοντά τη διαδικασία καλλιέργειας και παραγωγής του αλατιού και τα παλιά μηχανήματα συγκομιδής του, ενώ από τον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου θα απολαύσετε τη μαγεία της λιμνοθάλασσας και τη ζωή των εκατοντάδων σπάνιων πτηνών.

Το θαλασσινό άρωμα της γεύσης

Ένας άλλος παραλληλισμός με την πόλη, είναι οι γεύσεις της θάλασσας. Φρέσκα ψάρια, χέλια, πετάλια και το μοναδικό αυγοτάραχο. Γεύσεις που ταξιδεύουν στον κόσμο, και μαζί τους και η αύρα του Μεσολογγίου. Αυτή η θαλασσινή εσάνς σε μία πόλη που διατηρεί ακέραιο το δικαίωμα της μοναδικότητας της.

Με αφορμή τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση η πόλη σχεδίασε μία σειρά από εκδηλώσεις για τις οποίες μπορείτε να βρείτε λεπτομέρειες στο https://exodus.city/events

Πηγή: https://www.travel.gr/