Μονή Προυσού: Ένα επιβλητικό μοναστήρι που μοιάζει σαν να κρέμεται από τους βράχους

75

Περίπου 31 χιλιόμετρα νότια του Καρπενησίου βρίσκεται το πνευματικό και προσκυνηματικό κέντρο ολόκληρης της περιοχής. Ο λόγος για τη Μονή Προύσου… Χτισμένη σε ένα επιβλητικό τοπίο, σε μία βραχώδη και απόκρημνη περιοχή μεταξύ των βουνών Χελιδόνα, Καλιακούδα και της οροσειράς του Τυμφρηστού, το μοναστήρι μοιάζει σαν να κρέμεται από τους βράχους.

Η μονή είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και κατά την παράδοση το όνομα της οφείλεται στη θαυματουργή εικόνα της «Παναγίας Προυσιώτισσας», η οποία κατάγεται από την Προύσα της Μ. Ασίας. Με την ευκαιρία, δείτε το εκκλησάκια της Παναγιάς στην Λέσβο που είναι χτισμένο πάνω σε βράχο.

Η διαδρομή από το Καρπενήσι προς τη Μονή είναι συναρπαστική όπως είναι και το θέαμα που αντικρίζει κανείς φτάνοντας εκεί. Χιλιάδες επισκέπτες φτάνουν κάθε χρόνο για να προσκυνήσουν ενώ αμέσως νιώθει κανείς εκεί γαλήνη και ηρεμία.

 

Μονή Προυσού
Μονή Προυσού

 

Η αγριότητα του τοπίου κάνει τον επισκέπτη να αισθάνεται δέος για τη δύναμη της φύσης ενώ αυτό θα μετατραπεί σε γαλήνη φτάνοντας στο μοναστήρι.

Το τοπίο εκεί είναι υπερβολικά απότομο με τεράστιους γκρεμούς που οδηγούν αναγκαστικά ψηλά το βλέμμα. Έξω από τη Μονή θα δει κανείς δύο κάστρα αριστερά και δεξιά, τους «πύργους του Καραϊσκάκη». Υπάρχει επίσης εκκλησάκι των Αγίων Πάντων, που κτίστηκε το 1754.

Μεγάλο μέρος της Μονής κάηκε από τους Γερμανούς τον Αύγουστο του 1944 και τότε καταστράφηκαν πολλά κειμήλια, σκεύη, χειρόγραφα και βιβλία, αλλά ευτυχώς όχι και η πολύτιμη εικόνα της Παναγίας.

 

Αργότερα ξεκίνησε εκ νέου η ανοικοδόμηση της Μονής που αποτελεί σήμερα έναν ιστορικό χώρο, πολύ σημαντικό για την ορθοδοξία.

Στο μουσείο που φιλοξενείται στο μοναστήρι θα θαυμάσετε όχι μόνο ιερά κειμήλια, αλλά και το σπαθί, το φέσι και την κουμπούρα του Καραϊσκάκη.

Ο τετραώροφος πύργος που βρίσκεται στον απέναντι λόφο, είναι αδύνατο να μην τραβήξει την προσοχή σας. Μαζί φυσικά και το κτίριο της Σχολής Ελληνικών Γραμμάτων, όπου δίδαξε ο Κοσμάς ο Αιτωλός.

Οι δύο πετρόκτιστοι πύργοι με πολεμίστρες που σώζονται πάνω από τη Μονή, ονομάζονται Πύργοι του Καραϊσκάκη.

Η μονή διαθέτει εκτός των άλλων ξενώνες για τους επισκέπτες.