Ξενοδοχεία: Πυρετός επενδύσεων και νέες αφίξεις

11

Ποια brands κάνουν ντεμπούτο

Πυρετός επενδύσεων σε ξενοδοχειακές μονάδες καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας  που συνεχίσθηκε αμείωτος το 2023 ενώ νέες κινήσεις όχι μόνο σε 5αστέρα αλλά και σε τρίστερα και δίστερα ξενοδοχεία, αναμένονται και το 2024 που θεωρείται ότι θα είναι μία ακόμη πολύ καλή τουριστική χρονιά. Παράλληλα μία σειρά νέων πολυτελών ξενοδοχείων ετοιμάζονται να ανοίξουν τις πόρτες του στην αρχή της φετινής σεζόν, αναβαθμίζοντας περαιτέρω τις προσφερόμενες υπηρεσίες του ελληνικού τουρισμού.

Επενδύσεις 3 δισ.

Το 2023 δαπανήθηκαν πάνω από 3 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη νέων ξενοδοχειακών projects και για αναβαθμίσεις υφιστάμενων μονάδων, τόνισε ο Θεόδωρος Τζούρος, Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής, Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε., στο πλαίσιο του Διεθνούς Φόρουμ Φιλοξενίας 2024 που διοργάνωσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Τουρισμός: Πάνω από 200 ξενοδοχεία boutique πιστοποιήθηκαν από το ΞΕΕ

Εκτιμούμε ότι το 2023 περισσότερα από 3 δισ. ευρώ δαπανήθηκαν σε αναβαθμίσεις ξενοδοχείων και στη δημιουργία νέων μονάδων, με την πλειονότητα να κατευθύνεται κυρίως στις υψηλότερες κατηγορίες με έμφαση στα 5άστερα και στα μεγαλύτερα ξενοδοχεία, είπε ο κ. Τζούρος.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας Πειραιώς ότι  από τα 70 δισ. ευρώ που κατευθύνονται για χρηματοδοτήσεις ελληνικών επιχειρήσεων, τα 10 δισ. ευρώ αφορούν το ξενοδοχειακό κλάδο.

Σοβαρό χρηματοδοτικό εργαλείο είναι και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς ήδη ξενοδοχειακά  projects περίπου 1 δισ. ευρώ έχουν χρηματοδοτηθεί μέσω αυτού σύμφωνα με το ανώτερο στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς.

Χαμηλότερες κατηγορίες

Εκτός από τις επενδύσεις σε πολυτελείς μονάδες κινητικότητα όμως αρχίζει να καταγράφεται και στις χαμηλότερες κατηγορίες. Στο ίδιο φόρουμ ο Frank Reul, αντιπρόεδρος Ανάπτυξης Accor Eco – Midscale & Premium Brands σε Ανατολική Ευρώπη, Βαλκάνια, Ιταλία και Ελλάδα, της Accor,  σημείωσε ότι ευκαιρίες υπάρχουν και στις κατηγορίες ξενοδοχείων τριών και δυο αστεριών όπου ο γαλλικός όμιλος έχει παρουσία στη χώρα μας με το brand Ibis.

Η Accor που έχει παρουσία στην Ελλάδα με οκτώ ξενοδοχεία, όπως έχει γράψει ήδη ο ot.gr θέλει να προσθέσει άλλες οκτώ, τα αμέσως επόμενα χρόνια. Οι επιτελείς του γαλλικού ομίλου «σκανάρουν» όχι μόνο δημοφιλείς προορισμούς αλλά και άλλους λιγότερο γνωστούς, αναζητώντας τις κατάλληλες ευκαιρίες.

Νέες αφίξεις

Στο μεταξύ νέα ξενοδοχεία πολυτελών αλυσίδων αναμένεται να λειτουργήσουν με την έναρξη της σεζόν σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Την 1η Μαΐου ανοίγει το  One&Only Kéa Island,  στην Τζιά  μετά την άφιξη του επίσης υπερπολυτελούς One&Only Aesthesis Athens στη Γλυφάδα το προηγούμενο Φθινόπωρο. .Η One & Only, του ομίλου Kerzner, είναι από τα κορυφαία brands υπερπολυτελούς τουρισμού

Ντεμπούτο στην Ελλάδα κάνει το brand Zoëtry της Hyatt Inclusive Collection, με το Zoetry Halkidiki που θα ανοίξει τις πόρτες του στις 16 Ιουνίου στη Σάνη της Χαλκιδικής, Θα είναι το δεύτερο all inclusive της Zoetry στην Ευρώπη, μετά το άνοιγμα του Zoetry Mallorca, στις Βαλεαρίδες Νήσους το 2021.

Η Louis Hotels, ανοίγει στις 29 Ιουνίου  το King Jason Zante, στη Ζάκυνθο ένα ξενοδοχείο μόνο για ενήλικες, ενώ τον Μάιο θα ανοίξει το Domes Oramma στη Σαντορίνη.

Την ίδια περίπου περίοδο ξεκινάει τη λειτουργία του και το πρώτο 5στερο ξενοδοχείο στη Φολέγανδρο το «Gundari Resort» του Αυστραλού επιχειρηματία  Ρικάρντο Λαρριέρα.

Πηγή: https://www.ot.gr/