Οι τεχνολογίες “Industry 4.0” απογειώνουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων

56

Τo “Industry 4.0” είναι ο νέος τρόπος με τον οποίο σχεδιάζουμε, παράγουμε και διακινούμε προϊόντα και υπηρεσίες, αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και η μηχανική μάθηση (machine learning), τα smart robotics, η ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων (big data), η μοντελοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας (digital twin), το διαδίκτυο των πραγμάτων (internet of things) κ.ά. Στην πράξη, αυτό μεταφράζεται στο έξυπνο εργοστάσιο / smart factory και στις εφαρμογές των “Robotics in Logistics / Logistics 4.0”.

Οι τεχνολογίες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης μετασχηματίζουν ολιστικά το επιχειρηματικό μοντέλο λειτουργίας. Ειδικότερα, η σύγχρονη ρομποτική τεχνολογία αιχμής παίζει ουσιαστικό ρόλο στη βελτίωση της παραγωγικότητας, ικανοποιεί τις προσδοκίες των καταναλωτών για προσαρμογή, αυξάνει τη συνεχή καινοτομία προϊόντων και μειώνει συνεχώς το κόστος των κατασκευαστών.

“Με βάση και την εμπειρία μας από τις εφαρμογές που υλοποιούμε σε επιχειρήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, από διάφορους κλάδους της οικονομίας, αλλά και σύμφωνα με πρόσφατες εκθέσεις που γνωρίζουμε του ΣΕΒ, οι επιχειρήσεις που ανεβαίνουν στο άρμα του ψηφιακού παραγωγικού μετασχηματισμού μπορούν να πετύχουν έως 50% επιπλέον παραγωγικό χρόνο μηχανημάτων, τουλάχιστον 10% λιγότερες δαπάνες συντήρησης μηχανημάτων, 30% βελτίωση ποιότητας παραγωγής και 30% βελτίωση στη διαθεσιμότητα α’ υλών”, εξηγεί στο “Forbes” ο Ευάγγελος Γκιζελής, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Gizelis Robotics.

O κ. Γκιζελής τονίζει ακόμα ότι η σύγχρονη ρομποτική τεχνολογία αφορά τους πάντες, μεγάλους και μικρότερους παίκτες. “Παρά τις πιέσεις της συγκυρίας, οι επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται ότι θα καταστούν παρωχημένες και μη ανταγωνιστικές εάν δεν υιοθετήσουν καινοτόμες τεχνολογικά λύσεις και εφαρμογές ρομποτικής και αυτοματισμού, που θα τους επιτρέψουν να μειώσουν τα κόστη τους και να αυξήσουν την ποιότητα και την παραγωγικότητά τους. Είναι εξαιρετικά θετικό επίσης ότι η Πολιτεία εντάσσει τις επενδύσεις στις σχετικές τεχνολογίες στα νέα αναπτυξιακά προγράμματα. Πιστεύω ότι τώρα είναι η στιγμή για την ελληνική βιομηχανία να αξιοποιήσει το παράθυρο ευκαιρίας και ανεξαρτήτως μεγέθους να ανέβει στο τρένο της νέας τεχνολογίας”, υπογραμμίζει.

Οι μεγάλες αλλαγές

Οι βιομηχανικοί ηγέτες σήμερα βασίζονται όλο και περισσότερο σε ρομπότ που αναλαμβάνουν εργασίες που είναι δύσκολες, βαριές, επικίνδυνες, κουραστικές ή έχουν ειδικές απαιτήσεις ακρίβειας και επαναληψιμότητας. “Οι τεχνολογίες αυτές είναι πλέον διαθέσιμες και στη χώρα μας και εμείς στην Gizelis Robotics φροντίζουμε να κάνουμε αυτές τις τεχνολογίες προσιτές και λειτουργικές”, σημειώνει ο κ. Γκιζελής, προσθέτοντας ότι τα ρομποτικά συστήματα που αναπτύσσουν μπορούν να δώσουν στις βιομηχανικές μονάδες την απαραίτητη ώθηση ώστε να βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό, καθώς διαθέτουν μια σειρά από σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως:

i. Συνεχόμενη λειτουργία: Αφού μπορούν να “εργάζονται” 24 ώρες την ημέρα, 7 μέρες τη βδομάδα.

ii. Ταχύτητα: Προσαρμόζονται ανάλογα με τη χρήση, με τρόπο που δεν μπορεί να πετύχει ένας άνθρωπος.

iii. Επαναληπτικότητα και σταθερή ποιότητα: Κάνουν την ίδια εργασία κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο, με την ίδια ταχύτητα, προσφέροντας απόλυτα σταθερή ποιότητα.

iv. Ασφάλεια: Δεν επηρεάζονται καθόλου από τη ρουτίνα και την επικινδυνότητα της εργασίας.

v. Λειτουργικά έξοδα: Μειώνουν τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης, καθώς αυτά περιορίζονται μόνο στα έξοδα συντήρησης.

vi. Ευελιξία: Μπορούν να προσαρμοστούν εύκολα σε νέες εργασίες και “καθήκοντα”. Επιπλέον, με τη χρήση αλλαγής εργαλείου (tool changer) μπορούν να εξυπηρετούν την παραγωγή διαφορετικών προϊόντων, μειώνοντας περαιτέρω το κόστος.

vii. Η εμπειρία της εταιρείας από τους πελάτες της, εντός και εκτός της Ελλάδος, επιβεβαιώνει ότι οι επιχειρήσεις που επιλέγουν προηγμένα συστήματα ρομποτικής ανεβαίνουν επίπεδο, ενισχύουν τα οικονομικά τους μεγέθη και συγχρόνως αυξάνουν θεαματικά τις θέσεις απασχόλησης. Τα ρομπότ είναι μοναδικοί πολλαπλασιαστές αξίας και ανάπτυξης για τη σύγχρονη επιχείρηση.

Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να διπλασιάσει τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης τα επόμενα 10 χρόνια, αλλάζοντας τη φύση της εργασίας και της δημιουργίας μιας νέας σχέσης μεταξύ ανθρώπου και μηχανής. Είναι ενδεικτικό για τις αλλαγές που έρχονται ότι περίπου 4 στις 10 θέσεις εργασίας στην Ε.Ε. θα μετασχηματιστούν σημαντικά εξαιτίας της τεχνητής νοημοσύνης και του αυτοματισμού, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP).

Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αντιληφθεί την αναγκαιότητα ενσωμάτωσης των νέων αυτών τεχνολογιών, αλλά, σύμφωνα με τον κ. Γκιζελή, εμφανίζουν μια σχετική ανασφάλεια, λόγω της αβεβαιότητας που φέρνει το καινούργιο σε συνδυασμό με το επενδυτικό ρίσκο. “Η διαρκής προσαρμογή, η προνοητική οργάνωση και η ευελιξία παραμένουν παράγοντες που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των νέων δεδομένων που δημιουργούνται από την επέλαση των τεχνολογικών αλλαγών στην παραγωγική διαδικασία. Δουλεύοντας, από την άλλη, με πρωτοπόρες επιχειρήσεις από δυναμικούς κλάδους της οικονομίας (φάρμακα, τρόφιμα, μέταλλα), είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η ελληνική βιομηχανία διαθέτει δυνάμεις που μπορούν να την οδηγήσουν στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια”, τονίζει ο κ. Γκιζελής.

Industry 4.0 στην πράξη

“Είμαστε πολύ υπερήφανοι γιατί το πρώτο “έξυπνο” εργοστάσιο στη χώρα μας, που σηματοδοτεί το πέρασμα στη νέα εποχή του ΙΕ 4.0, αυτό της Calpak, φέρει την τεχνολογική υπογραφή της Gizelis Robotics”, δηλώνει ακόμα ο κ. Γκιζελής, προσθέτοντας ότι πρόκειται πραγματικά για ένα smart factory πρότυπο, αφού μέσω της αυτοματοποίησης και του ψηφιακού παραγωγικού μετασχηματισμού πέτυχαν βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων, κάθετη αύξηση της παραγωγικότητας, μείωση της έντασης εργασίας στις χειρωνακτικές εργασίες, σημαντική βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας και ευελιξία στην παραγωγή νέων προϊόντων και, κατ’ επέκταση, δυνατότητα διείσδυσης σε νέες αγορές.

Η Gizelis Robotics συνέβαλε ουσιαστικά στο πρώτο 4G/LTE campus network (ιδιωτικό δίκτυο) στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας στο εργοστάσιο της Calpak με την COSMOTE και την Ericsson. Η COSMOTE ανέλαβε την ενσωμάτωση (integration) στο δίκτυο των συνδεδεμένων ρομποτικών μηχανημάτων της Gizelis Robotics και των augmented reality (AR) εφαρμογών της εταιρείας PTC για τη συλλογή και αξιοποίηση δεδομένων που παράγονται από τους ρομποτικούς μηχανισμούς, διαμορφώνοντας ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα αυτοματοποίησης της παραγωγής. Έτσι, το εργοστάσιο αυξάνει και βελτιστοποιεί την παραγωγή, επιτυγχάνοντας παράλληλα λιγότερες διακοπές στη λειτουργία της και χαμηλότερο κόστος. Επίσης να σημειωθεί ότι η Calpak επιλέχθηκε από την Cosmote και την Ericsson για το πρώτο 5G industrial private network, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο εγκατάστασης του πιλοτικού συστήματος, με στόχο να ξεκινήσει η επικοινωνία μεταξύ των μηχανημάτων μέσω του νέου ισχυρού δικτύου 5G. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγάλες δυνατότητες σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση της παραγωγικότητας.

Άλλα παραδείγματα πελατών στους οποίους η Gizelis Robotics έχει ολοκληρώσει σημαντικά έργα αυτοματοποίησης της παραγωγικής διαδικασίας, με εντυπωσιακά αποτελέσματα, είναι, ενδεικτικά, οι εταιρείες Corinth Pipeworks, Famar, Ελληνικά Γαλακτοπωλεία (Όλυμπος), Megara Resins, η ελβετική Marvinpac κ.ά., ενώ ήδη βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης σημαντικά έργα ρομποτικών εφαρμογών σε βιομηχανίες και κέντρα εφοδιαστικής αλυσίδας.

Πηγή: https://www.capital.gr/