Παγκόσμια ημέρα ύπνου: Μειώθηκε 2 ώρες η μέση διάρκεια- «Σύντομος ύπνος, σύντομη ζωή»

31

Ο ανεπαρκής ύπνος παχαίνει και είναι επικίνδυνος, προειδοποιεί η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία

Τα οφέλη του επαρκούς και σωστού ύπνου σημειώνει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, που έχει καθιερωθεί στις 17 Μαρτίου.

Παράλληλα, η Επιστημονική Ομάδα «Μελέτη Διαταραχών Αναπνοής στον Ύπνο» της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, προειδοποιεί πως «ο σύντομος ύπνος οδηγεί σε σύντομη ζωή».

Η μελέτη από τους ειδικούς επιστήμονες με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια ημέρα αποτρέπει την συνήθεια, που έχουν κάποιοι να κόβουν χρόνο ύπνου για να τον αφιερώσουν σε άλλες δραστηριότητες, είτε εργασιακές, είτε αναψυχής. Χαρακτηρίζει αυτό το φαινόμενο «πολύ-πολύ επικίνδυνη ιδέα». Τονίζει δε πως η ευημερία μας και πολλές πλευρές της κοινωνικής μας ζωής πλήττονται από την έλλειψη επαρκούς ύπνου.

Παγκόσμια ημέρα ύπνου: Κοιμόμαστε δύο ώρες λιγότερο

Ανησυχητική είναι η διαπίστωση πως τα τελευταία 50 χρόνια, η μέση διάρκεια ύπνου στο δυτικό κόσμο έχει μειωθεί κατά δύο ώρες περίπου. Παράλληλα ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων δεν συμπλήρωνει ούτε καν το 7ωρο που θεωρείται το ελάχιστο για να μην υπάρξουν προβλήματα υγείας από την στέρηση ύπνου.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως η μακροχρόνια στέρηση του ύπνου, σε συνδυασμό και με άλλα ζητήματα ή παθήσεις, είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για ένα ευρύ φάσμα παθήσεων, που περιλαμβάνει τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον καρκίνο, την άνοια και τον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Σημειώνεται ότι ο ανεπαρκής ύπνος αυξάνει την όρεξη, με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους.

Ως επακόλουθο της έλλειψης ύπνου υπογραμμίζεται η υπνηλία και η έλλειψη ενέργειας στην καθημερινότητά μας, ενώ ενοχοποιείται και για σοβαρά τροχαία ατυχήματα.

Ο καλός ύπνος είναι επίσης απαραίτητος για την σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την σειρά των ανοσολογικών αντιδράσεων μεταφέρονται στον οργανισμό κατά τη διάρκεια του ύπνου, αναφέρει η Επιστημονική Ομάδα «Μελέτη Διαταραχών Αναπνοής στον Ύπνο» της ΕΠΕ.

Ύπνος:  Αποφρακτική άπνοια

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία στην αποφρακτική υπνική άπνοια. Σε ορισμένους ανθρώπους το ροχαλητό συνοδεύεται από πλήρεις διακοπές της αναπνοής που διαρκούν από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι πάνω από ένα λεπτό.

Κατά τη διάρκεια των διακοπών αυτών σταματάει στιγμιαία το ροχαλητό και επανέρχεται πιο έντονο, όταν το άτομο ξαναρχίζει να αναπνέει. Οι διακοπές αυτές της αναπνοής ονομάζονται άπνοιες και αν ένα άτομο εμφανίζει αρκετές άπνοιες θεωρείται ότι πάσχει από το σύνδρομο της άπνοιας στον ύπνο.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της άπνοιας στον ύπνο είναι το χρόνιο ροχαλητό με παρουσία διακοπών της αναπνοής (απνοιών) στον ύπνο, η νυχτερινή συχνουρία, οι πρωινοί πονοκέφαλοι, η υπνηλία και η κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

H Επιστημονική Ομάδα «Μελέτη Διαταραχών Αναπνοής στον Ύπνο» της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας έχει καταρτήσει το αυτοσυμπληρούμενο ερωτηματολόγιο (STOP BANG), ένα χρήσιμο εργαλείο προς τους ιατρούς, για την ανίχνευση ατόμων που είναι πιθανό να πάσχουν από αποφρακτική υπνική άπνοια.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: https://www.lifo.gr/