Παύλιανη: Χτίζουν υδροηλεκτρικό μέσα σε έναν φυσικό παράδεισο

71

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Ένα απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς τοπίο απειλείται από την ανθρώπινη παρέμβαση στην Παύλιανη, σε απόσταση αναπνοής από το εθνικό πάρκο της Οίτης. Συγκεκριμένα η Παύλιανη ένα χωριό σε καταπράσινο τοπίο με πλούσια βιοποικιλότητα, έχει επιλεγεί για την κατασκευή μικρού υδροηλεκτρικού, που θα έχει άμεση επίπτωση όχι μόνο στο περιβάλλον, αλλά και εν γένει στην ήπια οικοτουριστική ανάπτυξη που βιώνει η περιοχή τα τελευταία χρόνια.

Πρόκειται για την κατασκευή ενός μικρού υδροηλεκτρικού ισχύος 0,83MW που θα αξιοποιήσει το ρέμα του χωριού. Η μονάδα αναπτύσσεται από την εταιρεία “ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΟΝΤΟΣ & ΣΙΑ.

Παύλιανη: Χτίζουν υδροηλεκτρικό μέσα σε έναν φυσικό παράδεισο

Ε.Ε. PRO ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ”, με τους κατοίκους του χωριού να εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή τους στο έργο, που απειλεί όχι μόνο τη βιοποικιλότητα της περιοχής αλλά και εν γένει το μοντέλο της ήπιας οικοτουριστικής ανάπτυξης. Μάλιστα οι κάτοικοι έχουν προσφύγει εναντίον του έργου πετυχαίνοντας να εκδώσουν προσωρινή διαταγή για σταμάτημα των εργασιών κατασκευής της μονάδας, ενώ σε διάστημα δύο μηνών από τώρα αναμένεται η απόφαση του Πρωτοδικείου Λαμίας επί της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων κατά του έργου που εκδικάστηκε στις 18 Ιανουαρίου.

Το βασικό σκεπτικό της προσφυγής των κατοίκων, όπως αναφέρει στο Capital.gr ο δικηγόρος τους κ. Τρύφωνας Κόλλιας, είναι ότι από την εποχή που εκδόθηκε η πρώτη περιβαλλοντική άδεια το 2012 (βάσει Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που διενεργήθηκε το 2009), έχουν διαφοροποιηθεί ουσιαστικά τα δεδομένα στην περιοχή. Έτσι με τη λήξη της πρώτης άδειας την 1η Μαρτίου του 2022 (είχε δεκαετή διάρκεια) θα έπρεπε να υποβληθεί νέα μελέτη. Και αυτό διότι η Παύλιανη από ένα κτηνοτροφικό χωριό, έχει μετατραπεί σε ένα δημοφιλή προορισμό ήπιου φυσιολατρικού τουρισμού. Επιπλέον λόγω της κλιματικής αλλαγής, το ποτάμι που προορίζεται για εκμετάλλευση από τον ΜΥΗΣ, έχει μετατραπεί σε ρυάκι καθώς έχει μειωθεί η ροή του νερού. Εν τω μεταξύ, στο διάστημα που μεσολάβησε ο Δήμος Λαμίας έχει εγκρίνει το 2017 ειδικό χωροταξικό σχέδιο για την Παύλιανη, βάσει του οποίου απαγορεύεται κάθε είδους παρέμβαση επί του ποταμού ή δίπλα στο ποτάμι. Δηλαδή, όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι με τη λήξη της ισχύος της άδειας θα έπρεπε να υποβληθεί ξανά νέα άδεια για αξιολόγηση στην αποκεντρωμένη διοίκηση.

Παύλιανη

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως σημαντική για τα πτηνά, ενώ γειτνιάζει με περιοχή natura με τον Εθνικό Δρυμό της Οίτης.

Το σημείο όπου σχεδιάζεται να δημιουργηθεί η μικρή υδροηλεκτρική μονάδα χαρακτηρίζεται ως η απόλυτη φύση, ενώ δίπλα στο ποτάμι υπάρχει περιπατητικό μονοπάτι που οδηγεί σε παρκάκι και στο μουσείο υδροκίνησης. Το έργο θα διοχετεύει το νερό από το ποτάμι σε αγωγό μήκους 3,5 χιλιομέτρων που θα καταλήγει στην μονάδα όπου θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια.

Για την κατασκευή της μονάδας πρόκειται:

– Να μειωθεί η ροή του νερού στο ποτάμι, η οποία έχει ήδη περιοριστεί λόγω της κλιματικής αλλαγής

– Να κοπούν περίπου 90 με 100 δέντρα, πλατάνια , δρύες και έλατα αλλά και μεγάλος όγκος μικρότερων θάμνων και πουρναριών.

– Να χαλάσει το μονοπάτι προκειμένου να εγκατασταθεί ο αγωγός του νερού

“Δεν είναι αυτό που θέλουμε για το χωριό και για την Οίτη, θα υπάρχει αλλαγή στο περιβάλλον με τη δημιουργία του αγωγού 3,5 χιλιομέτρων, η παραποτάμια διαδρομή θα εκχερσωθεί, θα κοπούν δέντρα” αναφέρει στο Capital.gr η κ. Λέττα Κρέτσα μέλος της επιτροπής αγώνα και του τοπικού συμβουλίου. “Δε θέλουμε να χαθεί αυτό που έχουμε χτίσει με κόπο, είμαστε σε διαρκή αγώνα με κινητοποιήσεις. Δεν είναι αυτού του είδους η ανάπτυξη που ονειρευόμαστε για τον τόπο μας και για την Οίτη, όπου υπάρχει εθνικός δρυμός, μοναδική χλωρίδα και πανίδα και σπάνια είδη. Το ποτάμι που θα τοποθετηθεί ο αγωγός, οδηγεί σε έναν υδροβιότοπο όπου βρίσκεται ένα σπάνιο είδος ψαριού” προσθέτει η κ. Κρέτσα, η οποία υπογραμμίζει πως ό,τι έχει φτιαχτεί στην περιοχή έχει γίνει με κόπο, αγάπη και εθελοντική και προσωπική δουλειά. “Θεωρούμε ότι εάν έρθει το υδροηλεκτρικό αυτό θα ανατραπεί και θα αλλάξει. Θέλουμε να έρχονται στον τόπο μας σχολεία όχι για να δουν οι μαθητές ένα υδροηλεκτρικό αλλά για να περπατήσουν στην παραποτάμια διαδρομή, να δουν τι σημαίνει φύση. Δε θέλουμε μπετά και τσιμέντα στο ρέμα μας. Θέλουμε να έρχονται τα παιδιά να περπατούν και να αναπνέουν στη φύση” καταλήγει η κ. Κρέτσα.

Η απάντηση της εταιρείας

Από την εταιρεία PRO Ενεργειακή λάβαμε την ακόλουθη απάντηση – ενημέρωση την οποία και δημοσιεύουμε αυτούσια:

Μετά τις δύο θετικές για την επένδυση Αποφάσεις του ΣτΕ τον Οκτώβριο του 2023 ξεκίνησαν οι εργασίες υλοποίησης του Μικρού Υδροηλεκτρικού Έργου στην περιοχή της Παύλιανης.

Ακολούθησε η τρίτη κατά σειρά προσφυγή στη Δικαιοσύνη από κάποιους κατοίκους. Kαι τούτο παρότι όπως τόσο το ΣτΕ αλλά και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ήδη αποφανθεί, το συγκεκριμένο Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο είναι μία μονάδα ελάχιστης όχλησης που, ειδικά με τους όρους και τους περιορισμούς που έχουν προβλεφθεί στις αποφάσεις έγκρισης, δεν αλλοιώνει το περιβάλλον, αλλά εντάσσεται αρμονικά σε αυτό.

Η μονάδα αυτή, που θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποτελεί συνέχεια της παράδοσης των υδρόμυλων στην Παύλιανη, εκμεταλλεύεται ορθολογικά τα νερά του ρέματος της Παύλιανης με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη διάθεσή της στο δίκτυο της Δ.Ε.Η., συμβάλλοντας έτσι στην ενεργειακή αυτάρκεια της περιοχής και δεν επηρεάζει κατ’ ελάχιστο τις αρδευτικές της ανάγκες.

·δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στην χλωρίδα και την πανίδα

·δεν θα αυξήσει το επίπεδο θορύβου, ούτε θα προκαλέσει εκπομπές ρύπων ή σκόνης

·δεν γειτνιάζει και δεν επηρεάζει με οποιοδήποτε τρόπο το παρκάκι της Παύλιανης ή τον ίδιο τον οικισμό

·βρίσκεται εκτός των ορίων της περιοχής Natura

·και, τέλος, κατά τη διάρκεια κατασκευής και λειτουργίας της η συμβολή της στο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον της περιοχής θα είναι οπωσδήποτε θετική, λόγω της αύξησης της απασχόλησης και της αναμενόμενης ανάπτυξης δραστηριοτήτων σε σχέση με το έργο (εκπαιδευτικές εκδρομές, περιβαλλοντικές δράσεις κ.ο.κ.).

Η εικόνα της περιοχής όπως θα διαμορφωθεί μετά τη δημιουργία του σημείου υδροληψίας αλλά και του σταθμού παραγωγής είναι αψευδής μάρτυρας αυτών που παραπάνω αναφέραμε.

Πηγή: https://www.capital.gr/