Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας είναι αποφασισμένος να πάρει όποιες αποφάσεις χρειαστεί προκειμένου να μπει τέλος σε παθογένειες ετών που ταλανίζουν τη χώρα
Το ημερολόγιο δείχνει 25 Ιουνίου 2023. Είναι βράδυ Κυριακής και μόλις έχουν ανακοινωθεί τα εκλογικά αποτελέσματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πετύχει έναν απίστευτο θρίαμβο, εξασφαλίζοντας δεύτερη τετραετία, και έχοντας, ουσιαστικά, ισοπεδώσει τον μεγάλο του αντίπαλο, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μάλιστα στη συνέχεια αποχώρησε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Έντεκα Κυριακές μετά, στις 10 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός ανακοινώνει από τη Λάρισα τα μέτρα στήριξης των πληγέντων από την τρομερή φυσική καταστροφή που έπληξε τη Θεσσαλία και ένα μεγάλο μέρος της υπόλοιπης Ελλάδας.
Η αλήθεια είναι ότι στις 77 μέρες που μεσολάβησαν από την δεύτερη εκλογή του, τα πράγματα δεν πήγαιναν όπως περίμενε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με μια σειρά άσχημων ειδήσεων, στις οποίες ξεχώρισαν οι φυσικές καταστροφές από τις μεγάλες πυρκαγιές και τις φονικές πλημμύρες αλλά και η εν ψυχρώ δολοφονία του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη στο λιμάνι του Πειραιά, την ώρα που προσπαθούσε να επιβιβαστεί στο πλοίο της γραμμής για την Κρήτη.
Τα γεγονότα αυτά πλήγωσαν την Ελλάδα και τους πολίτες, ανέδειξαν παθογένειες ετών που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης αλλά, ταυτοχρόνως, αποτέλεσαν και ένα δυνατό τεστ για στελέχη της κυβέρνησης που δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά.
Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναλάβει διπλή δράση προκειμένου, αρχικά, οι άνθρωποι που βρίσκονται σε δύσκολη θέση να αισθανθούν την κρατική φροντίδα άμεσα, και, εν συνεχεία, να γίνουν οι αλλαγές που χρειάζονται προκειμένου η χώρα μας να μη ζήσει ανάλογα σκηνικά.
Στο Στρασβούργο για εξεύρεση πόρων ο πρωθυπουργός
Σε μία πρώτη κίνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Στρασβούργο την Τρίτη και θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Σκοπός της συνάντησης, εκτός των άλλων, είναι να συζητηθεί ο τρόπος που η Ευρώπη θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας για να επουλώσει τις πληγές που άνοιξαν οι καταστροφικές πλημμύρες των τελευταίων ημερών..
«Θα βρεθώ στο Στρασβούργο την Τρίτη το πρωί, επικεφαλής ενός κυβερνητικού κλιμακίου για να συναντήσω την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να συζητήσω μαζί της τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη πρέπει να σταθεί δίπλα στην πατρίδα μας, προκειμένου να έχουμε μία σημαντική οικονομική υποστήριξη για να αντιμετωπίσουμε αυτή την μεγάλη καταστροφή που σίγουρα συνδέεται άμεσα με την κλιματική κρίση και μία καταστροφή η οποία απαιτεί και από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης από τη Λάρισα, μετά τη διευρυμένη σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να συσταθεί ένα Ειδικό Ταμείο το οποίο θα περιλαμβάνει πόρους από διάφορες πηγές (εθνικούς, ευρωπαϊκούς, κονδύλια ΕΣΠΑ και χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης), ενώ ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με σκοπό να προσφέρει δάνεια με ευνοϊκούς όρους. Οι στόχοι είναι να φτάσουν οι αποζημιώσεις γρήγορα στους πληγέντες αλλά και μπει «μπρος» άμεσα στα έργα υποδομής.
Ενδεικτικό της καταστροφής που έχει συντελεστεί είναι το γεγονός ότι το ύψος των κονδυλίων που απαιτούνται φτάνει, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα 2 δισ. ευρώ.
Ανασχηματισμός ενόψει – Τα ονόματα που κινδυνεύουν
Πέρα όμως από τις κινήσεις που αναμένεται να γίνουν σε οικονομικό επίπεδο, οι πληροφορίες στα δημοσιογραφικά γραφεία θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην είναι καθόλου ευχαριστημένος από μερικά πολύ σημαντικά πρόσωπα της κυβέρνησης.
Ιδιαίτερη ενόχληση υπήρχε τα τελευταία 24ωρα για τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, εξαιτίας των δηλώσεων του, μετά την δολοφονία του Αντώνη Καρυώτη στο λιμάνι του Πειραιά.
Ο -πρώην πλέον- υπουργός Ναυτιλίας είχε αντιληφθεί ότι το κλίμα ήταν βαρύ εναντίον του και το μεσημέρι της Δευτέρας υπέβαλε την παραίτησή του. Τη θέση του αναλαμβάνει ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και πρώην υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.
Η αλλαγή αυτή όμως δε θα είναι, όπως όλα δείχνουν, η μοναδική. Άλλο ένα πρόσωπο που φαίνεται να έχει χάσει την στήριξη του πρωθυπουργού είναι ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος απουσίαζε από το πλευρό του Κ. Μητσοτάκη στη Λάρισα, κατά τη διάρκεια της εξαγγελίας των μέτρων στήριξης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πλευρά του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας παρουσία κατέγραψαν μόνο οι δύο υφυπουργοί, κ.κ. Τριαντόπουλος και Τούρνας, και όχι και ο πολιτικός τους προϊστάμενος, γεγονός που σχολιάστηκε έντονα και έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.
Σίγουρος δεν μπορεί να αισθάνεται ούτε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος έχει βρεθεί στο στόχαστρο εδώ και μερικές εβδομάδες, όταν φωτιά έκαψε ένα μέρος της αεροπορικής βάσης στην Αγχίαλο του Βόλου. Σε αυτό, ήρθε να προστεθεί και η αργοπορημένη – κατά πολλούς- παρέμβαση του στρατού στις πλημμύρες που έπληξαν -κυρίως- τη Θεσσαλία.
Επίσης, σημαντικές παρεμβάσεις αναμένονται στην πολιτική προστασία, που περιλαμβάνουν αναδιάρθρωση του υπηρεσιακού σχεδιασμού, ενίσχυση του δυναμικού με ειδικούς επιστήμονες και νέο πλαίσιο σχετικά με τον τρόπο που ο στρατός θα καλείται να βοηθήσει στις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Σε κάθε περίπτωση είναι φανερό ότι ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να αναλάβει δράση και να μην επιτρέψει στις δυσκολίες να εμποδίσουν τον δρόμο της χώρας μας προς την ανάπτυξη, ειδικά μετά την επιστροφή της οικονομίας μας στην επενδυτική βαθμίδα, στόχος-ορόσημο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή.
Πηγή: https://emea.gr/