Τα καλύτερα μέρη για καλό φαγητό έξω από τη Χαλκίδα

118

Η Χαλκίδα αναμφισβήτητα είναι μια πολύ όμορφη πόλη. Διαθέτει όμως και εκπληκτικά περίχωρα που την ομορφαίνουν ακόμη περισσότερο. Μύτικας, Άφρατι, Δοκός, Αγία Ελεούσα και Αλάτσατα είναι περιοχές που σφύζουν από φύση, αμπέλια, οξυγόνο και μας καλούν να πάρουμε το αυτοκίνητο 5 λεπτά από την πόλη και να τις επισκεφτούμε.

Εκεί στην ευρύτερη περιοχή του Ληλάντιου Πεδίου θα ανακαλύψουμε ή ίσως και θα ξαναγνωρίσουμε ξεχωριστά μαγαζιά που ψήνουν και μαγειρεύουν υπέροχες λιχουδιές και συνιστούν μια κοντινή εκδρομή για φαγητό σχεδόν δίπλα στη Χαλκίδα. Ταβέρνες και ψητοπωλεία που έχουν  χαράξει τη δική τους ιστορία στην εστίαση της πόλης αλλά και καινούργια στέκια που συνομιλούν με το καλό φαγητό και την καλή παρέα.

Το GHETTO επισκέφθηκε και φωτογράφισε 7 μέρη που μας προσκαλούν να φύγουμε από το βουητό της πόλης και να αφεθούμε στη μαγεία της αυλής τους, της ομορφιάς του φυσικού περιβάλλοντος δίπλα τους, αλλά και να δοκιμάσουμε τις νοστιμιές τους και να περάσουμε αν μη τι άλλο όμορφες στιγμές.

Ταβέρνα Ηρακλής

Photo: Πένη Θεοδοσίου / GHETTO Mag

Στο Αφράτι όλοι γνωρίζουμε την ταβέρνα Ηρακλής. Ένα μαγαζί με 50 χρόνια ιστορία που έχει αφήσει το στίγμα του στην περιοχή και που τώρα έχει περάσει στην τρίτη γενιά της οικογένειας. Η φημισμένη προβατίνα και το αρνάκι αποτελούν το σήμα κατατεθέν του Ηρακλή και ο περισσότερος κόσμος το επισκέπτεται για αυτά τα δύο πιάτα. Αξίζει να δοκιμάσετε και το τυροπιτάρι για το οποίο ανοίγουν οι ίδιοι το φύλλο και τα ντολμαδάκια που γίνονται με τη μυστική συνταγή. Επίσης μας άρεσε και το κοκκινιστό κατσικάκι που έλιωνε στο στόμα, η χωριάτικη μακαρονάδα, αλλά και το χοιρινό κοντοσούβλι και το κοκορέτσι. Στην πλατεία του Αφρατίου ο Ηρακλής έχει το όνομα αλλά έχει και τη χάρη.

Αφράτι – Τηλ. 22210 50900

Photo: Πένη Θεοδοσίου / GHETTO Mag

 

Μονόλυκος

Photo: Πένη Θεοδοσίου / GHETTO Mag

Μια ανάσα από τη Χαλκίδα, στο Δοκό, βρίσκεται ο Μονόλυκος που χρόνια τώρα έχει καθιερωθεί με τις ευφάνταστες γευστικές ανησυχίες του και τις δύο αίθουσές του, αυτή δίπλα στην αυλή και εκείνη την εντυπωσιακή στο πάνω χώρο. Στο Μονόλυκο θα απολαύσετε αληθινή ελληνική κουζίνα που βασίζεται στην καλύτερη πρώτη υλη, με παραδοσιακά πιάτα όπως δεν τα έχετε ξαναφάει και τα οποία προσφέρονται σε ένα καλαίσθητο περιβάλλον που ο Κωνσταντίνος Νάτσος έχει προσέξει με την παραμικρή λεπτομέρεια.

Αντωνίου Μαργαρίτη 1, Χαλκίδα – Τηλ. 6973840865

Photo: Πένη Θεοδοσίου / GHETTO Mag

 

Ψητοπωλείο Πιπεράτο

Photo: Πένη Θεοδοσίου / GHETTO Mag

Μια στάση στα Αλάτσατα σημαίνει απαραίτητα και μια στάση στο Ψητοπωλείο Πιπεράτο. Μια πραγματική ψησταριά που ψήνει στο κάρβουνο από παϊδάκια γάλακτος μέχρι μπριζόλες χοιρινές και μοσχαρίσιες, λαχταριστό κοντοσούβλι και μερακλίδικο κοκορέτσι. Αξίζει να δοκιμάσετε και το παϊδάκι προβατίνας το οποίο ξεχωρίζει στην περιοχή. Φυσικά όλα μπαίνουν και σε πίτα, ενώ σιγοψήνεται και γύρος, σουβλάκι και μπιφτέκι σμυρναίικο. Η έκπληξη υπάρχει το Σάββατο που αν περάσετε θα σας περιμένει και αρνί γάλακτος στη σούβλα. Στο ψητοπωλείο Πιπεράτο όπως μας διαμηνύον προσφέρουν τα καλύτερα και εμείς συμφωνούμε απόλυτα.

Ληλαντίων 133 – 131, Χαλκίδα – Τηλ. 22210 75117

Photo: Πένη Θεοδοσίου / GHETTO Mag

 

Ψητοπωλείο – Μεζεδοπωλείο Το Στέκι του Αιμίλιου 

Photo: Πένη Θεοδοσίου / GHETTO Mag

 

Στο Μύτικα πηγαίνοντας για τους 2 πύργους, τις γνωστές βίγλες, βρίσκεται ο ολοκαίνουργιος χώρος «το Στέκι του Αιμίλιου. Με μια πετρόκτιστη αυλή και σε ένα περιβάλλον με αμπελώνες τριγύρω, το Στέκι του Αιμίλιου έχει ήδη κερδίσει το κοινό. Υπέροχο φαγητό, καφές, σφολιάτες αλλά και κρύα sandwich και γλυκά είναι τα δυνατά σημεία στο Στέκι Αιμίλιου που κάνει delivery σε όλη την περιοχή. Σας προτείνουμε να καθίσετε στη μαγική αυλή του και να απολαύσετε κρεατικά της ώρας, κοντοσούβλι, αρνί σούβλας αλλά και την προβατίνα που την κάνει πολύ νόστιμη. Το Στέκι του Αιμίλιου έχει και πιάτα ημέρας για αυτό κάντε μια ερώτηση, αξίζει.

Μύττικας – Τηλ. 2221 115353

Photo: Πένη Θεοδοσίου / GHETTO Mag

 

Το Τζάκι

Photo: Πένη Θεοδοσίου / GHETTO Mag

Το Τζάκι είναι το γνωστό μαγαζί που προτιμούν Χαλκιδέοι, Αθηναίοι και επισκέπτες καθώς έχει ιστορία από το 1971 και βρίσκεται στα παλιά 3 μαγαζιά, μια περιοχή γνωστή στην παλιά Χαλκίδα για την αίγλη της. Η δεύτερη γενιά της οικογένειας έχει εξελίξει «το Τζάκι», χωρίς να αφαιρέσει εκείνα τα στοιχεία της παράδοσης που το  κατατάσσουν ως ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της περιοχής. Must πιάτα το κουνέλι στιφάδο και το αρνίσιο παϊδάκι, ενώ εμείς ξεχωρίσαμε και τις μακαρονάδες του. Μην φύγετε αν δεν δοκιμάσετε τα φημισμένα εδώ και χρόνια ντολμαδάκια με τη συνταγή της γιαγιάς τους που κρατούν καλά κρυμμένη. Σημείο αναφοράς για την ιστορία της Χαλκίδας «το Τζάκι» συνιστά τον καλύτερο λόγο για να εκδράμετε στα «Αμπέλια», όπως είναι γνωστή από παλιά η τοποθεσία.

Μύττικας – Τηλ. 22210 92420

Photo: Πένη Θεοδοσίου / GHETTO Mag

 

Ταβέρνα ο Τόλης

Photo: Πένη Θεοδοσίου / GHETTO Mag

Η γνωστή ταβέρνα «ο Τόλης» στον ολοκαίνουργιο εντυπωσιακό της χώρο στον Ιππόδρομο Χαλκίδας, στο Μύτικα, μας περιμείνει για να μας ξεσηκώσει με ζωντανή μουσική και να μας ξελογιάσει με σπιτικά πιάτα. Λειτουργεί κάθε μέρα εκτός Δευτέρας, ενώ Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή μεσημέρι, ζωντανή ορχήστρα ομορφαίνει τις στιγμές μας με λαϊκές μουσικές πινελιές. Σίγουρα θα γνωρίζετε τον Τόλη για την προβατίνα παϊδάκι που γίνεται ανάρπαστη και για τις σούβλες κοκορέτσι και κοντοσούβλι. Ωστόσο τα 3 must πιάτα που απαραίτητα χρειάζεται να δοκιμάσετε και εμπεριέχουν τη γαστρονομική κουλτούρα της περιοχής είναι οι γαρδούμπες, το σπλινάντερο και τα ντολμαδάκια. Φυσικά στην υπέροχη αίθουσά του φιλοξενεί και εκδηλώσεις γάμου και βάφτισης.

Δοκός – Τηλ. 6986583345

Photo: Πένη Θεοδοσίου / GHETTO Mag

 

Κέντρο Τσίμπος

Photo: Πένη Θεοδοσίου / GHETTO Mag

Ένα από τα παλαιότερα μαγαζιά, στην περιοχή λίγο έξω από τη Χαλκίδα, είναι το Κέντρο Τσίμπος και βρίσκεται στην Αγία Ελεούσα. Λειτουργεί από το 1969 και τώρα έχει περάσει στα χέρια της δεύτερης και της τρίτης γενιάς. Ξεχωρίζει για όλα τα είδη κρέατος, το παϊδάκι, τα ντολμαδάκια και τα ψητά της σούβλας, κοκορέτσι και κοντοσούβλι. Το πιάτο που ακολουθεί την ιστορία του Τσίμπου είναι το τηγανόψωμο, το οποίο πρώτος ανέδειξε γαστρονομικά. Στη μεγάλη αίθουσα του Τσίμπου φιλοξενούνται εκδηλώσεις γάμου και βαφτίσεως, συνεστιάσεις, αλλά και παρουσιάσεις προϊόντων από εταιρείες. Επίσης, αξίζει να προγραμματίσετε στο Κέντρο Τσίμπος το ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς το οποίο θα γίνει συνοδεία μουσικής.

Αντωνίου Μαργαρίτη 462, Αγία Ελεούσα – Τηλ. 22210 92600

Photo: Πένη Θεοδοσίου / GHETTO Mag

Πηγή: https://ghettomagazine.gr/