Το παρασκήνιο της παραίτησης Βαρβιτσιώτη και τα «καμπανάκια» για άλλους υπουργούς

54

Λίγα λεπτά πριν εκκινήσει η σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, γνωστοποιήθηκε μέσω κυβερνητικών πηγών η παραίτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη από τη θέση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Το κλίμα για τον κ. Βαρβιτσιώτη έγινε βαρύ μετά από την ατυχή δήλωση στην οποία φάνηκε να εξισώνει τον 36χρονο Αντώνη Καρυώτη που δολοφονήθηκε από μέλη του πληρώματος του πλοίου Blue Horizon με τους θύτες του. Δήλωση, που άμεσα ανασκεύασε ο μέχρι πρότινος υπουργός και για την οποία ζήτησε συγγνώμη.

Με μια λιτή αναφορά στην έναρξη του briefing, o Παύλος Μαρινάκης ενημέρωσε ότι το χαρτοφυλάκιο της Ναυτιλίας το αναλαμβάνει ο βουλευτής επικρατείας της ΝΔ και πρώην υπουργός, Χρήστος Στυλιανίδης.

Εν συνεχεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων για την παραίτηση Βαρβιτσιώτη.

«Όλοι κρίνονται και αξιολογούνται συνεχώς και καθημερινά» δήλωσε ο κ. Μαρινάκης, υπογραμμίζοντας ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις η απόφαση του υπουργού ήταν «ορθή και αναπόφευκτη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είχε υποβάλει την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό από την περασμένη Παρασκευή. Δεδομένου ότι εκείνες τις ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, κρίθηκε ορθότερο να γίνει σήμερα αποδεκτή.

Σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών, έχουν απομακρυνθεί δύο υπουργοί από κρίσιμα χαρτοφυλάκια: Ο Νότης Μηταράκης τον περασμένο Ιούλιο από το Προστασίας του Πολίτη και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σήμερα από το Ναυτιλίας.

Πάντως, όσον αφορά στην περίπτωση Βαρβιτσιώτη, έμπειροι πολιτικοί αξιωματούχοι σημείωναν ότι εάν δεν είχαν προκύψει οι βιβλικές καταστροφές στην Θεσσαλία από την κακοκαιρία και η συνακόλουθη λαϊκή οργή, ο υπουργός θα παρέμενε κανονικά στη θέση του. Ενδεχομένως, όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, στο Μαξίμου να θεώρησαν ότι η απομάκρυνση του υπουργού να λειτουργήσει ως βαλβίδα αποσυμπίεσης της κλιμακούμενης δυσαρέσκειας που επικρατεί σε τμήμα της κοινωνίας μετά τον πύρινο όλεθρο και και τις καταστροφικές πλημμύρες των περασμένων ημερών.

Οπωσδήποτε, η απομάκρυνση Βαρβιτσιώτη αποτελεί «καμπανάκι» και για άλλους υπουργούς, για τους οποίους σύμφωνα με δημοσιεύματα, επικρατεί δυσαρέσκεια και αναμένεται στον πρώτο ανασχηματισμό (ή και νωρίτερα) να βρεθούν εκτός κυβερνητικού σχήματος. Μεταξύ των ονομάτων που κυκλοφορούν είναι αυτά των υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια και Γιάννη Οικονόμου αντίστοιχα.

Άλλωστε, το σημερινό σχόλιο άλλωστε του κ. Μαρινάκη ήταν ενδεικτικό: «Μηδενός εξαιρουμένου όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά, άρα αυτό σημαίνει ότι κάτι τέτοιο είναι μια διαρκής διαδικασία».

Πηγή: https://www.aftodioikisi.gr/