Μια από τις πλέον αναπτυσσόμενες αγορές στον κλάδο των ΑΠΕ είναι οι υπεράκτιες αιολικές μονάδες. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει πολλά σχετικά έργα, ενώ το έδαφος αρχίζει να γίνεται «πρόσφορο» και για τη χώρα μας, καθώς βρισκόμαστε προ των πυλών για το πρώτο ελληνικό υπεράκτιο πάρκο.
Το ενδιαφέρον που έχουν δείξει «δυνατοί» παίκτες της αγοράς για το έργο αυτό είναι μεγάλο. Όλα δείχνουν πως δρομολογείται μια σύμπραξη «γιγάντων» με πρωταγωνιστές τη ΔΕΗ, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τη Masdar και τη Motor Oil. Το πιλοτικό αυτό «project» λαμβάνει χώρα στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης και θα έχει ισχύ 485 MW. Η άδεια κατασκευής ανήκει στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή , αλλά και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μέσω της option συμμετοχής στα μελλοντικά έργα της εταιρείας, να μπορούν να έχουν μερίδιο.
Την ίδια στιγμή, η MORE, θυγατρική του ομίλου Motor Oil που δραστηριοποιείται στις ΑΠΕ, εισέρχεται δυναμικά στο συγκεκριμένο project. Το ενδιαφέρον είναι πως αυτή η συνεργασία θα «λάβει» σάρκα και οστά μέσω της «ΑΙΟΛΙΚΗ ΠΡΟΒΑΤΑ», στην οποία ανήκει και η πρώτη άδεια έρευνας. Η MORE και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα ελέγχουν το 50% της «ΑΙΟΛΙΚΗ ΠΡΟΒΑΤΑ», σύμφωνα με την ενημέρωσή τους προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Στο παιχνίδι «μπαίνει» και η «ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΙΟΛΙΚΗ», η οποία ανήκε στον Όμιλο Κοπελούζου και από τον Δεκέμβριο του 2023 πωλήθηκε στη ΔΕΗ. Στη «ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΙΟΛΙΚΗ» ανήκει, λοιπόν, η δεύτερη άδεια που είχε δοθεί για την περιοχή του Θρακικού Πελάγους και αφορά σε υπεράκτιο αιολικό πάρκο ισχύος 216 MW. Αρχικά, οι δύο αδειούχοι είχαν συμφωνήσει να συνεργαστούν στο επιστημονικό κομμάτι των έργων, δηλαδή στις ανεμολογικές και βυθομετρικές μελέτες που απαιτούνται. Το -αθροιστικά- σημαντικό κόστος κατασκευής των υπεράκτιων μονάδων θα μπορούσε να οδηγήσει στη διεύρυνση της συνεργασίας και σε λειτουργικό επίπεδο: να ενωθούν, δηλαδή, τα δύο αιολικά πάρκα, και να φτάσουν μαζί τα 700 MW συνολικής ισχύος.
Έτσι, ΔΕΗ, MORE, και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα έχουν ίσο μερίδιο της πίτας, με περίπου 200 MW η καθεμία. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι εταιρείες συνεργάζονται ήδη σε άλλα έργα, συνεπώς είναι αρκετά πιθανό ένα τέτοιο σενάριο.
Το στοίχημα της ανάπτυξης αιολικών στην Ελλάδα
Λαμβάνοντας υπόψιν το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, το οποίο προβλέπει την εγκατάσταση 1,9 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, η ανάπτυξη των αιολικών στις ελληνικές θάλασσες αποτελεί «πρόκληση» και εξαρτάται από την ταχύτητα ολοκλήρωσης του ρυθμιστικού πλαισίου. Από τη συνολική αυτή ισχύ των 1,9 GW, μερίδιο δεν θα καταλάβει μόνο η περιοχή του Θρακικού πελάγους, καθώς το έδαφος είναι πρόσφορο και για οικόπεδα της Κρήτης, της Εύβοιας, της Ρόδου αλλά και της Γυάρου.
Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς, καθώς, τα εμπλεκόμενα υπουργεία— συνολικά εννιά στον αριθμό— θα πρέπει να εκδώσουν ΚΥΑ όπου θα εγκρίνουν τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει καταθέσει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων. Ύστερα, σε συνέχεια των ΚΥΑ, το σχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα οριοθετεί τις περιοχές όπου θα κατασκευαστούν τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Σε τελικό στάδιο, θα ξεκινήσουν οι πολύμηνες έρευνες που θα οδηγήσουν στη φάση των διαγωνισμών. Μάλιστα, οι έρευνες αυτές θα είναι διάρκειας 12 ολόκληρων μηνών.
Οι συνενώσεις «δυνάμεων» φαίνεται πως είναι απαραίτητες για τα υπεράκτια αιολικά έργα, καθώς η κατασκευή τους προϋποθέτει ένα σημαντικά υψηλό κόστος. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές ελληνικές εταιρείες στρέφονται ολοένα και πιο έντονα σε διεθνείς συνεργασίες για την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Η Μytilineos με τη δανική Copenhagen Offshore Partners, η Ιντρακάτ με την Parkwind και η Motor Oil με την Abu Dhabi Future Energy Company. Η γεωμορφολογία της Ελλάδας προσφέρει ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και για τον λόγο αυτόν, σε συνέχεια της συνεργασίας «έκπληξης» για το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο, είναι πιθανό να ακολουθήσουν κι άλλες σχετκκές συμπράξεις μελλοντικά.
Πηγή: https://www.liberal.gr/