Δεν έχουν καταλάβει τίποτα

7

Είναι ξεκάθαρο πως στις πρόσφατες εκλογές οι πολίτες:

  • Απέρριψαν την απλή αναλογική και επέλεξαν την αυτοδύναμη κυβερνησιμότητα της χώρας.
  • Με μεγάλη πλειοψηφία τιμώρησαν  τον πολιτικό φορέα που την  καθιέρωσε οδηγώντας τον τόπο στην περιπέτεια των επαναληπτικών εκλογών.
  • Επέλεξαν κυβερνήτη τους τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το κόμμα του.
    Τα αποφάσισαν οι πολίτες με την πρόσφατη ψήφο τους με δυνατή, καθαρή φωνή και θα περίμενε κανένας πως οι πολιτικές δυνάμεις άκουσαν, κατανόησαν και θα πορευθούν ανάλογα προς τις επόμενες εκλογές.

Η μία πλευρά, ο Κυριάκος, ικανοποιημένος συνεχίζει ζητώντας επαναβεβαίωση της ισχυρής εντολής να κυβερνήσει αυτοδύναμα.

Οι δύο «μεγάλοι» της αντιπολίτευσης, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις των αρχηγών και των στελεχών τους, δεν κατάλαβαν τίποτα από την ετυμηγορία των πολιτών, δεν πήραν το μήνυμα και πολιτεύονται σαν να μην έχει μεσολαβήσει τίποτα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αξιωματική αντιπολίτευση ακόμα, επιμένει στην ίδια λογική που αποδοκιμάστηκε, εμπλουτισμένη με ευθεία αμφισβήτηση  της νοημοσύνης ακόμα και της ψυχικής υγείας των πολιτών που τον τιμώρησαν (σύνδρομο Στοκχόλμης, ομαδική παράκρουση κ.α.)

Το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη, είδε λίγο αεράκι να φουσκώνει τα πανιά του και «πήρε φτερό» που λένε στο χωριό μου, καβάλησε το καλάμι, διεκδικώντας να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση. Και οι δύο πάντως δεν αμφισβητούν πως Κυβερνήτης της χώρας για την προσεχή τετραετία θα είναι ο Κυριάκος.

Πορευόμαστε έτσι προς τις, απολύτως αχρείαστες όπως αποδείχθηκε, νέες εκλογές στις οποίες θα κυριαρχήσει η «μονομαχία» του δεύτερου και του τρίτου για τη δεύτερη θέση που θα επιτρέψει τη συμμετοχή στο champions league, τη διεκδίκηση της διακυβέρνησης στο μέλλον.

Θα ακουστούν πολλά εκατέρωθεν στη διάρκεια της μονομαχίας, που εν πολλοίς δεν ενδιαφέρουν την κοινωνία (θα έχει πλάκα να δούμε πως θα συμπεριφερθούν στην κατά μέτωπο μάχη αυτή οι μέτοικοι στον ΣΥΡΙΖΑ ΤζουμακοΡαγκούσηδες κλπ), που μένει παγερά αδιάφορη για την έκβαση της μονομαχίας αυτής. Οι πολίτες έχουν ήδη αποδεχτεί  πως οι εκλογές γίνονται για να εκλεγεί Κυβέρνηση,  να συνεχιστεί η πραγματική ζωή και η πρόοδος της χώρας, εν μέσω μάλιστα των γνωστών προβλημάτων στο διεθνές περιβάλλον που απαιτούν εγρήγορση, στιβαρό χειρισμό, αντιμετώπιση.

Ακούστηκαν και προφανώς θα ακούγονται συχνά στη νέα προεκλογική αντιπαράθεση πολλά, θα κυριαρχήσουν όμως:

1. Η πρόσκληση – εκφοβισμός των πολιτών  και από τους δύο «μονομάχους», να περιορίσουν τη πλειοψηφία που θα δώσουν   στον Κυριάκο Μητσοτάκη, για να μην λένε, αποκτήσει αλαζονεία κατά την άσκηση της εξουσίας και αυθαιρετεί. Πού ξέρεις, σκέφτηκαν,  μπορεί να πιάσει ο εκφοβισμός και αφού κανένας δεν μπορεί να ελέγξει πόσοι θα φύγουν από τον Κυριάκο, όλα να τα περιμένει κανένας. Μπορεί η εκλογή να  καταλήξει σε συνεργασίες. Ζητάνε με απλά λόγια από τους πολίτες να ανακαλέσουν την απόφασή τους για επιλογή της κυβερνησιμότητας της χώρας, ενισχύοντας την αντιπολίτευση.

Μύχια, δόλια και καταχθόνια σκέψη που είναι ένα ακόμα σημαντικός λόγος, όχι μόνο να εμείνουν οι πολίτες στην πρόσφατη απόφασή τους αλλά και να μεγαλώσουν την πλειοψηφία προς την κυβέρνηση. Να της δώσουν πολιτική δύναμη, ανεξαρτησία και άνεση να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει. Να μην εξαρτάται από τις μικροκομματικές βλέψεις και λογικές  της αντιπολίτευσης που θα έχει μυαλό μόνο να φθείρει την κυβερνητική πλειοψηφία, αδιαφορώντας για τη χώρα. Είναι βέβαιο πως η μεταξύ τους διελκυστίνδα που θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές θα οδηγεί σε πλειοδοσία αρνητισμού που θα ματαιώνει κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Δείγμα γραφής έδωσαν ήδη με τις πρόσφατες τοποθετήσεις τους οι Τσίπρας και Ανδρουλάκης. Χαρακτηριστική είναι η απίστευτα ανεύθυνη, επιβεβαίωση ότι δεν κατάλαβε τίποτα, αναφορά του κ. Ανδρουλάκη σε συνέντευξη ότι και ένας βουλευτής να λείπει από τον κ. Μητσοτάκη δεν θα συνεργαστεί μαζί του. Η αναφορά αυτή επιβεβαιώνει ότι το πρόβλημα είναι να μην αναγκαστεί κανένας να συνεργαστεί με τον εν λόγω κύριο, που μπροστά στο στόχο να μεγαλώσει το ΠΑΣΟΚ, αδιαφορεί για την τύχη της χώρας.

2. Εξ ίσου σημαντικό είναι, φάνηκε ήδη από τις πρώτες αντιδράσεις τους, ηγεσίας και στελεχών, πως οι «μονομάχοι»  της δεύτερης θέσης θα επιδοθούν σε πλειοδοσία: αντιδεξιού μένους, εμφυλιοπολεμικής  ρητορικής, μισαλλοδοξίας  και πλειοδοσίας για το  ποιος μπορεί να αντιπαρατεθεί καλύτερα, να αντιπολιτευθεί  και να νικήσει  τη «δεξιά» (είναι χαρακτηριστική η πρώτη σφοδρή αντιδεξιά τοποθέτηση του κ. Τσίπρα στην Κ.Ε. του κόμματός του) και βέβαια λαϊκισμού και παροχολογίας για να δελεάσουν ή και να συγκρατήσουν  τους ύποπτους να μετακινηθούν ψηφοφόρους προς τον έναν ή τον άλλον  ή και στους μικρούς που καραδοκούν.

Το μόνο βέβαιο είναι πως δεν θα ακουστεί από την αντιπολίτευση κάποια εναλλακτική σοβαρή πρόταση με προοπτική για τη χώρα. Θα επιβεβαιώνουν κάθε μέρα αυτά για τα οποία τους απέρριψαν οι πολίτες. Οι πολίτες που, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα, είναι καχύποπτοι, αντιλαμβάνονται, δεν ξεγελιούνται και θα επαναλάβουν ηχηρότερα το μήνυμα που έστειλαν στους ίδιους και άλλους αποδέκτες, μήπως το καταλάβουν και το εμπεδώσουν καλύτερα αυτή τη φορά.

* O Γιώργος Ανδρέου είναι δικηγόρος (www.andreoulaw.gr)  

Πηγή: https://www.liberal.gr/