Πρωτοφανής ακαρπία στα λιόδεντρα τελειώνει τους παραγωγούς

1110

Το θέμα που ανέδειξε εδώ και αρκετό καιρό το Stereaeconomy, πάει στην Βουλή ο Γιώργος Μουλκιώτης.

«Η ακαρπία στα ελαιόδεντρα καθιστά επιβεβλημένη την άμεση παρέμβαση της Κυβέρνησης προς αποζημίωση των αγροτών της Βοιωτίας» επισημαίνει με παρέμβασή του στην Βουλή ο Βουλευτής Βοιωτίας, του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ/ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ.

Με κοινοβουλευτική παρέμβαση – ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, ζητείται η μέριμνα της Πολιτείας με την άμεση λήψη μέτρων για την αποφυγή οικονομικής καταστροφής και την μέγιστη προστασία των ελαιοπαραγωγών της Βοιωτίας ένεκα της φετινής πρωτοφανούς ακαρπίας.

Στην ερώτηση, επισημαίνεται από τον κ. Μουλκιώτη, ότι οι επαναλαμβανόμενες πλέον ζημιές, όπως συνέβη και την τρέχουσα χρονιά από ακραία καιρικά φαινόμενα και τις υψηλές θερμοκρασίες, πλήττουν τους αγρότες οι οποίοι, αν και δεν είναι οι κύριοι υπαίτιοι του φαινομένου του θερμοκηπίου, υφίστανται ήδη από τους πρώτους τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και, συνεπώς, ανησυχούν όλο και περισσότερο για το εισόδημα τους και την επιβίωσή τους.

Τονίζεται επίσης ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι ζημιές συμβαίνουν πλέον σε χρονικές περιόδους, οι οποίες δεν καλύπτονται από τον υφιστάμενο ασφαλιστικό κανονισμό αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, όπως συνέβη φέτος και με τους ελαιοπαραγωγούς, η οποία στην Βοιωτία αποτελεί μια από τις βασικές καλλιέργειες της περιοχής.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι οι ελαιοπαραγωγοί της Βοιωτίας, μετά τους παραγωγούς σιτηρών, είναι σε απόγνωση, αφού λόγω μη προσαρμογής του υφιστάμενου κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να περιλαμβάνει τις ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής, δεν γνωρίζουν ούτε πώς, ούτε με ποια διαδικασία θα γίνει εκτίμηση των αποδεδειγμένων ζημιών και πώς θα τους καταβληθεί η αναγκαία αποζημίωση, ώστε να αποφύγουν την οικονομική καταστροφή και την προφανή αδυναμία για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί με ποιο τρόπο σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν την ακαρπία των ελαιοδένδρων στην Βοιωτία και πότε θα ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και με ποιό τρόπο θα εξασφαλιστεί η έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων, ώστε με την νέα χρονιά οι ελαιοπαραγωγοί της Βοιωτίας να μπορέσουν να έχουν εισόδημα.

Επίσης, ζητείται να ληφθούν άμεσα μέτρα για την διευκόλυνση και ρύθμιση των οικονομικών υποχρεώσεων των ελαιοπαραγωγών Βοιωτίας, καθ’ όσον ένεκα και λόγω της μεγάλης μείωσης του εισοδήματος, καθίσταται αδύνατο να ανταποκριθούν προς εκπλήρωση αυτών.

Από το Γραφείο Τύπου του κ.Γ. Μουλκιώτη