Πώς τρώνε τη φέτα στο εξωτερικό;

15

Με αφορμή το πρόσφατο βίντεο των New York Times, που αποθεώνει τη φέτα και έγινε viral, μοιραζόμαστε μαζί σας μερικές σκέψεις για το πώς το νούμερο 1 σε εξαγωγές ΠΟΠ προϊόν μας η φέτα, έχει κατακτήσει τις ξένες αγορές και το πώς το χρησιμοποιούν οι ξένοι στις κουζίνες τους.
Στο εν λόγω βίντεο η δημοσιογράφος Ali Sagle μας δίχνει ένα γρήγορο ορεκτικό, όπου βάζει πάνω σε φέτα αρκετό μέλι, προσθέτει καρύδια, θυμάρι και πιπέρι και τη βάζει να ψηθεί.

Οι ξένοι που έρχονται στη χώρα μας γνωρίζουν τη φέτα παραγγέλνοντας την κλασική χωριάτικη σαλάτα ή τη δοκιμάζουν σκέτη, ραντισμένη με ελαιόλαδο και ρίγανη και ενθουσιάζονται για την έντονη, umami γεύση της. Όταν γυρίζουν στην πατρίδα τους, την αναζητούν στα σουπερμάρκετ, όπου υπάρχει και η ΠΟΠ, ελληνική, αλλά και πολλές παρόμοιες, εκδοχές της, που πωλούνται ως λευκό τυρί ή κατσικίσιο τυρί.

Όπως και να έχει, η φέτα είναι ένα τυρί με ιδιαίτερα έντονη γεύση, που είτε τη λατρεύει κανείς, είτε δεν μπορεί να τη φάει καθόλου. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ξένους που τη δοκιμάζουν. Σερφάροντας σε ξένα, συνταγογραφικά sites τη βρίσκουμε κυρίως σε εύκολες, απλές εκδοχές, όπως ωμή ή ψητή σε σαλάτες, σε εύκολα πιάτα με ζυμαρικά, σε ομελέτες, σε κρεμώδη μορφή ως ντιπ, αλλά και σε δικές τους εκδοχές απλής πίτας. Υπάρχουν, βέβαια, και οι πιο δημιουργικές και περίπλοκες συνταγές, που τη θέλουν να δίνει την ξεχωριστή της γευστική νότα σε κυρίως πιάτα με ψάρι, κοτόπουλο, ακόμη και με όσπρια, όπως σαλάτες με βασικό συστατικό τις φακές ή τα ρεβίθια.

Εμείς διαλέξαμε μερικές συνταγές με πρωταγωνιστή το εθνικό μας τυρί, οι οποίες είναι στη φιλοσοφία των συνταγών που βρίσκουμε στο εξωτερικό. Δοκιμάστε τις και σίγουρα κάποιες θα γίνουν οι αγαπημένες σας.


Χωριάτικο ψωμί με καλαμποκάλευρο και φέτα
Ζυμώνουμε και φουρνίζουμε ένα μοσχοβολιστό χωριάτικο ψωμί με καλαμποκάλευρο και το εμπλουτίζουμε με φέτα που πάει παντού!

Φέτα ψητή µε ντοµάτα και ρίγανη
Φτιάχνουμε την αγαπημένη φέτα ψητή µε ντοµάτα και ρίγανη και συνοδεύουμε τα φαγητά μας. Ωραίο μεζεδάκι για την παρέα.


Αυγό τηγανητό με κρέμα φέτας
Συνδυάζουμε στο κλασικό αυγό με κρέμα φέτας και φτιάχνουμε ένα πεντανόστιμο σαγανάκι στο πι και φι.


Λαζάνια φούρνου με σπανάκι και φέτα
Τα λαζάνια είναι από τα πιο αγαπημένα και απολαυστικά πιάτα ζυμαρικών. Εδώ τα συνδυάζουμε με λατρεμένες ελληνικές γεύσεις, όπως το σπανάκι και η φέτα.


Χυλοπίτες με ντομάτα, φέτα και σπανάκι
Αυτή η μακαρονάδα είναι η επιτομή της απλότητας και της νοστιμιάς. Οι ελληνικές γεύσεις που τη χαρακτηρίζουν θα την κάνουν μία από τις αγαπημένες σας.


Φιλετάκια από μπούτι κοτόπουλο με ρετσίνα, δεντρολίβανο και φέτα
Με ελάχιστα υλικά αυτή η συνταγή μας δίνει ένα αρωματικό κοτόπουλο στο λεπτό. Και η ρετσίνα του χαρίζει άλλη γεύση!


Αρωματικά κεφτεδάκια με κρέμα φέτας και γραβιέρα
Ο Λάμπρος Βακιάρος μάς μαγειρεύει το απόλυτο φαγητό για όλη την οικογένεια, δηλαδή, κεφτεδάκια.

Τάρτα με φέτα και ανθότυρο
Αυτή η τάρτα φουσκώνει και… ξεφουσκώνει πάλι μόλις κρυώσει, γι’ αυτό μην σας περάσει από το μυαλό ότι κάνατε κάτι λάθος. Τρώγεται ευχάριστα ζεστή και κρύα.


Φάκελος με φύλλο κρούστας με φέτα και γλυκόξινη σος μελιού
Ένας κλασικός μεζές για το κρασί, σερβιρισμένος με απολαυστική γλυκόξινη σος μελιού που ταιριάζει πολύ με τη φέτα.


Πανακότα με φέτα, αποξηραμένα σύκα και κρέμα βαλσαμικού
Το γνωστό ελαφρύ, ιταλικό επιδόρπιο αποκτά ελληνικό άρωμα με τη φέτα, ενώ τα σύκα και η κρέμα βαλσάμικο δίνουν στην πανακότα μια υπέροχα γλυκόξινη γεύση.

Πηγή: https://www.olivemagazine.gr/