5 μοναδικές εμπειρίες στα Πολιτικά Εύβοιας

86

Μια μέρα στον οικισμό που κρύβεται στο πράσινο, αγναντεύει τον Ευβοϊκό και καταλήγει στη μεγάλη ομώνυμη παραλία

«Πρόκειται για έναν από τους αρχαιότερους οικισμούς της Ελλάδας», μας λέει περήφανα ένας κάτοικος των Πολιτικών, του όμορφου χωριού της κεντρικής Εύβοιας που συναντάμε μόλις 25 χιλιόμετρα βόρεια της Χαλκίδας. Καλεσμένοι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας προκειμένου να γνωρίσουμε τις ομορφιές που κρύβει η περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα του δεύτερου μεγαλύτερου νησιού της χώρας μας, αλλά και την ανάκαμψη από την καταστροφική επέλαση της πλημμύρας «Θάλεια» που το 2020 σάρωσε οικισμούς στο πέρασμά της και πήρε τη ζωή 8 ανθρώπων, βρισκόμαστε καθισμένοι στην Πλατεία 25ης Μαρτίου στα Πολιτικά.

Η μέρα ξεκινά με πρωινό καφέ, μια γενναιόδωρη δόση γλυκό του κουταλιού βύσσινο ή σύκο και χειροποίητη ζουμερή πορτοκαλόπιτα από την κυρία Καλή, που διατηρεί το ομώνυμο παραδοσιακό καφενείο, ένα από τα αγαπημένα στέκια της πλατείας του χωριού. Η δροσερή σκιά των πλατάνων είναι ευπρόσδεκτη, όπως και η συζήτηση με τους ντόπιους, που πρόθυμα μας αφηγούνται πως τα Πολιτικά πήραν το όνομά τους από τους πρώτους κατοίκους που έφθασαν στην περιοχή από το Γαλατά της Κωνσταντινούπολης κατά τη Βυζαντινή Περίοδο και κρατώντας τη σύνδεσή τους με τις ρίζες τους στην Πόλη, έδωσαν το όνομά της στο νέο τους χωριό.

Με πολύ πόνο όμως αναφέρονται και στους 3 συνανθρώπους τους που εγκλωβίστηκαν και πνίγηκαν όταν η στάθμη του νερού έφθασε το ενάμισι μέτρο. Καθώς μας δείχνουν μέχρι που πλημμύρισαν τα γύρω κτίρια, δυσκολεύεται κανείς να συνειδητοποιήσει τον τρόμο και τις δυσκολίες που ακολούθησαν. Τα Πολιτικά ωστόσο ανέκαμψαν με τη συμβολή πολιτείας, θεσμών και κατοίκων και σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει ξανά την ομορφιά του τόπου και μερικές εντυπωσιακές εκπλήξεις, που κρύβονται από τη βοτσαλωτή ακτή ως τα 50 μέτρα υψόμετρο. Το πρωινό στη μικρή, ήσυχη πλατεία, επίκεντρο της κοινωνικής ζωής και της ανταλλαγής των νέων του χωριού, είναι η πρώτη μιας σειράς εμπειριών που γεμίζουν μια ενδιαφέρουσα ημέρα, αφιερωμένη στα Πολιτικά.

Ο Μεσαιωνικός Πύργος

Μοιάζει απίστευτο, αλλά σε τούτο εδώ το χωριό, λίγα μέτρα από την κεντρική πλατεία, ξεπροβάλλει επιβλητικός και καλοδιατηρημένος ένας ψηλόλιγνος, τετραώροφος πύργος, τετράγωνης κάτοψης. Πρόκειται για κατάλοιπο της εποχής της Ενετοκρατίας, με πιθανότερο να έχει ανεγερθεί τον 12ο αιώνα, ώστε να αποτελέσει την έδρα κάποιου δόγη ή ευγενούς που έλεγχε την περιοχή. Η σημερινή είσοδος στο ισόγειο διαμορφώθηκε μόλις το 1973, ενώ παλαιότερα το επίπεδο αυτό αποτελούσε την αποθήκη φύλαξης των προϊόντων που καλλιεργούσαν οι πάροικοι στα γύρω κτήματα. Την εποχή εκείνη, η κύρια είσοδος του οχυρωματικού πύργου βρίσκονταν στο δεύτερο όροφο για λόγους ασφαλείας, καθώς οι επιθέσεις πειρατών στο χωριό δεν ήταν ασυνήθιστες, και η πρόσβαση στο ψηλότερο αυτό επίπεδο γινόταν με εξωτερική, αποσπώμενη σκάλα.

Αξίζει να μπείτε στο αποκαταστημένο πλέον μνημείο και να φθάσετε ως το ανώτερο επίπεδο, πρώην κοιτώνα ή δώμα όπου διακρίνεται ο θολωτός χώρος της πέτρινης εστίας. Από εδώ θα απολαύσετε μέσα από τις παλιές πολεμίστρες, την υπέροχη θέα προς την παραλία των Πολιτικών από τη μια, αλλά και το σημαντικό θρησκευτικό μνημείο της περιοχής από την άλλη, που δεν είναι άλλο από το Μοναστήρι της Παναγίας Περιβλέπτου. Μην παραλείψετε να ρίξετε μια ματιά στο φωτογραφικό υλικό εντός του πύργου, που παρουσιάζει τις εργασίες αναστήλωσής του, καθώς και το βυζαντινό εκκλησάκι ακριβώς απέναντι από αυτόν, που πιθανόν ανάγεται στον 8ο αιώνα.

Ιερά Μονή Παναγίας Περιβλέπτου

Γαλήνη και ψυχική ανάταση θα σας κυριεύσει περνώντας στο λουλουδιασμένο προαύλιο της μικρής μονής με τις φιλόξενες και εγκάρδιες μοναχές, που πρόθυμα θα σας ξεναγήσουν στo καθολικό της Παναγίας Περιβλέπτου, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής. Θεωρείται ότι ανάγεται στον 8ο αιώνα, ωστόσο τεκμηριωμένα στοιχεία επιβεβαιώνουν την ίδρυσή της στον 11ο ή 12ο αιώνα, ενώ το 1969 η μονή επανιδρύθηκε. Η αρχιτεκτονική και ο διάκοσμος του μικρού ναού – σε σχέδιο εγγεγραμμένου σταυρού με τρούλο – παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Οι μοναχές θα σας εξηγήσουν ότι τα εντοιχισμένα σήμερα στην πρόσοψη και στο κτιστό τέμπλο ανάγλυφα είναι έργα εξέχοντα γλύπτη της εποχής, που πιθανόν εργάστηκε και σε άλλες μονές σε Εύβοια και Βοιωτία, ενώ θα σας υποδείξουν και μια επιγραφή του 1668 στην κόγχη της πρόθεσης, που αναφέρει τα ονόματα εκείνων που πιθανόν τοιχογράφησαν ή συνεισέφεραν στα έξοδα της τοιχογράφησης του ναού.

Ενσωματωμένα στο ιερό μαρμάρινα στοιχεία φθάνουν την ηλικία των 2.000 ετών, ενώ εμφανής είναι και η βυζαντινή τεχνοτροπία κατά την οποία το σκαλιστό μάρμαρο γεμίζονταν με κερί και μαστίχα. Η μονή υπέστη στην πορεία του χρόνου και πολλές λεηλασίες από Ενετούς, Φράγκους και Οθωμανούς, τα σημάδια μάλιστα των τελευταίων φαίνονται ξεκάθαρα στους βανδαλισμούς των τοιχογραφιών, όπου έχουν αφαιρεθεί τα μάτια των αγίων. Αυτό όμως που εντυπωσιάζει περισσότερο, βρίσκεται καλυμμένο κάτω από τον τάπητα για λόγους προστασίας και είναι το σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα, πολύχρωμο ψηφιδωτό μωσαϊκό στο δάπεδο. Φτιαγμένο με την εξαιρετικά διαδεδομένη από τους Κωνσταντινουπολίτες μαρμαροτεχνίτες τεχνική Cosmati από την ελληνική λέξη «κοσμώ», παρουσιάζει γεωμετρικά μοτίβα σε κόκκινες, πράσινες και λευκές ψηφίδες, μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας. Τους μοναδικούς αυτούς θησαυρούς και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία, θα σας αποκαλύψει η ολιγομελής γυναικεία μοναστική κοινότητα η οποία κρατά ζωντανή σήμερα τη μονή, που είναι επισκέψιμη καθημερινά 10:30 -13:00 και 18:00-20:00.

Το μονοπάτι της Ηρώς

Μια διαδρομή που με την ιστορία της συγκινεί φυσιολάτρες και μη. Μια διαδρομή, τα 10 χιλιόμετρα της οποίας, καλύπτει ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας κάθε πρώτη Κυριακή του Νοέμβρη, τιμώντας το όνειρο της Ηρώς Μαραγκού, ενός νεαρού κοριτσιού που κατέβαλε κάθε προσπάθεια για τη διάνοιξη ενός παλιού μονοπατιού που ξεκινούσε από τον Άγιο Παντελεήμονα στην έξοδο του χωριού κι έφτανε ψηλά σε ένα νταμάρι. Ήταν το ίδιο αυτό μονοπάτι που χρησιμοποιούσε ο προπάππος της για να φθάσει από το σπίτι του στα Πολιτικά, εκεί όπου θα έβρισκε την πρώτη ύλη για να φτιάξει ασβέστη και να τον πουλήσει για να βιοποριστεί.

Όταν τα χρόνια πέρασαν και οι σύγχρονοι δρόμοι αντικατέστησαν τα μονοπάτια, το συγκεκριμένο αφομοιώθηκε σταδιακά από τη φύση, ξεχάστηκε και σβήστηκε από τη μνήμη. Όχι όλων όμως, αφού η Ηρώ για την οποία είχε συναισθηματική αξία, το θεωρούσε και μέρος της ιστορίας του χωριού, πιστεύοντας ότι η εκ νέου διάνοιξή του, θα προσέφερε έναν απολαυστικό περίπατο με κατάληξη εντυπωσιακής θέας σε περιπατητές και ορειβάτες. Η ιδέα της βρήκε ανταπόκριση, οι γέροντες του χωριού βοήθησαν να εντοπισθούν τα ίχνη του, εθελοντές συνέδραμαν και ο Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας που αγκάλιασε την πρωτοβουλία, όρισε ότι η πρώτη επίσημη ανάβαση του μονοπατιού θα γινόταν την 1η Νοέμβριου του 2015, ημέρα κατά την οποία η 29χρονη Ηρώ θα γιόρταζε την ονομαστική της γιορτή. Μάλιστα, για το σοβαρά άρρωστο κορίτσι που νοσηλευόταν, είχε οργανωθεί ειδική επιχείρηση μεταφοράς μέσα σε εξοπλισμένο νοσοκομειακό όχημα που θα της επέτρεπε να βρίσκεται στο σημείο εκκίνησης. Δυστυχώς, η Ηρώ δεν πρόλαβε να δει το όνειρό της να υλοποιείται, τη μνήμη της, όμως τιμά όποιον διαβεί έστω ένα μέρος της διαδρομής του μονοπατιού του προπάππου της που φέρει το όνομά της.

Πρακτικές λεπτομέρειες:

Mικρή διαδρομή

Τύπος: Κυκλική
Δυσκολία: Πολύ εύκολη
Μήκος: 3,5 χλμ.
Ανάβαση: 333 μ. μέσης κλίσης 18,9% – Κατάβαση: 333 μ. μέσης κλίσης -15,7%

Mεγάλη διαδρομή:

Τύπος: Κυκλική
Δυσκολία: Εύκολη
Μήκος: 8,5 χλμ.
Ανάβαση: 550 μ. μέσης κλίσης 13% – Κατάβαση: 550 μ. μέσης κλίσης -10,6%

Κολύμπι στα νότια παράλια του βόρειου Ευβοϊκού κόλπου

Ούτε οι παραθαλάσσιες δραστηριότητες θα λείψουν σε όσους βρεθούν καλοκαίρι στα Πολιτικά. Τα 3,5 χιλιόμετρα της παραλίας τους, με τα χαρακτηριστικά γκρίζα μεγάλα βότσαλα, εκτός από ρηχά, φιλικά προς οικογένειες νερά, διαθέτουν οργανωμένο κομμάτι, αλλά και ελεύθερο τμήμα χωρίς υποδομές για όσους επιδιώκουν την απόλυτη ησυχία και απομόνωση. Για μετά το κολύμπι στα γαλανά νερά με φόντο τον καταπράσινο λόφο, υπάρχουν ψαροταβέρνες κοντά στην ακτή, ένα πλήρως οργανωμένο beach bar με μικρή πισίνα, που προσφέρει επίσης cocktails, νόστιμα σνακ και πολλές επιλογές σε water sports, ενώ για περισσότερη δροσιά, στους γειτονικούς ορεινούς οικισμούς θα βρείτε μερικές από τις καλύτερες παραδοσιακές ταβέρνες κρεατικών της Κεντρικής Εύβοιας.

Πηγή: https://www.travel.gr/