Νέα δεδομένα στον χάρτη της ελληνικής πτηνοτροφίας δημιουργεί η συμφωνία εξαγοράς του ομίλου Νιτσιάκος από τη MHP. Στον απόηχο της συμφωνίας, ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων Πίνδος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αναλάβει πρωτοβουλία για τη δημιουργία στενότερων συνεργασιών μεταξύ ελληνικών συνεταιριστικών σχημάτων, απευθύνοντας δημόσια πρόσκληση προς τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Άρτας.
Η διοίκηση της Πίνδου ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει σήμερα συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο η συνεργασία να εξελιχθεί σταδιακά ακόμη και σε συγχώνευση.
“Επιμένουμε ελληνικά και συνεταιριστικά”
Παρουσιάζοντας τη στρατηγική του συνεταιρισμού, ο πρόεδρος της Πίνδου, Ανδρέας Δημητρίου, υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις στην αγορά καθιστούν αναγκαία την ενίσχυση των συνεργασιών μεταξύ ελληνικών συνεταιριστικών οργανώσεων.
“Επιμένουμε ελληνικά και συνεταιριστικά”, ανέφερε, εξηγώντας ότι η Πίνδος αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να ανοίξει διάλογο με τον συνεταιρισμό της Άρτας.
Όπως είπε, μια πιθανή συνεργασία θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε πολλά επίπεδα, όπως στην παραγωγική διαδικασία, στις προμήθειες, στις αγορές και στην αξιοποίηση οικονομιών κλίμακας.
“Μπορεί να δημιουργηθεί σε πολλά επίπεδα και να χτιστεί μέρα με τη μέρα”, σημείωσε.
“Μπορεί να φτάσει ακόμη και στη συγχώνευση”
Η πιο ηχηρή αναφορά της διοίκησης της Πίνδου ήταν ότι η συνεργασία θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να οδηγήσει ακόμη και σε ένα πολύ μεγαλύτερο εταιρικό εγχείρημα.
“Ξεκινώντας μπορεί ενδεχομένως να φτάσει και ως τη συγχώνευση. Αυτό όμως δεν μπορούμε να το πούμε σήμερα”, δήλωσε ο κ. Δημητρίου.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία ή μνημόνιο συνεργασίας.
“Προτείνουμε να ανοίξει η συζήτηση”, είπε χαρακτηριστικά, ενώ υπενθύμισε ότι αντίστοιχη πρόταση είχε γίνει και στο παρελθόν.
“Η πρόταση που είχαμε κάνει για συνεργασία με τον συνεταιρισμό Άρτας είναι πολύ παλιά. Απλώς αυτή τη στιγμή θα επανέλθει πάλι στο τραπέζι.”
Η στρατηγική μετά το deal της MHP
Η διοίκηση της Πίνδου συνέδεσε τη νέα στρατηγική της με τις αλλαγές που συντελούνται στον κλάδο μετά την εξαγορά του Νιτσιάκου.
“Δεν χαροποιεί κανέναν μας ότι μία ελληνική εταιρεία πωλείται σε ξένα κεφάλαια”, ανέφεραν στελέχη του συνεταιρισμού, επισημαίνοντας ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται να αναζητήσουν νέες μορφές συνεργασίας απέναντι στην είσοδο ισχυρών διεθνών παικτών.
Στο ίδιο πλαίσιο, η Πίνδος ανακοίνωσε και μια νέα πολιτική προσέλκυσης ανεξάρτητων πτηνοτρόφων. Όσοι συνεργάζονται με τον συνεταιρισμό για τουλάχιστον πέντε χρόνια θα μπορούν να ενταχθούν ως μέλη, συμμετέχοντας στην περιουσία του συνεταιρισμού χωρίς να καταβάλουν υπεραξία για ό,τι έχει δημιουργηθεί τις προηγούμενες δεκαετίες.
Παράλληλα, η διοίκηση αναγνώρισε ότι μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς του Νιτσιάκου υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον και προβληματισμός μεταξύ παραγωγών της αγοράς, οι οποίοι εξετάζουν τις επιλογές τους για την επόμενη ημέρα.
Η απάντηση του Συνεταιρισμού Άρτας: “Δεν υπάρχει καμία πρόταση στο τραπέζι”
Η δημόσια πρόσκληση της Πίνδου προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας, Δημήτρη Πετανίτη, ο οποίος, μιλώντας στο Capital.gr, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει σήμερα καμία επίσημη πρόταση συνεργασίας προς τον συνεταιρισμό.
“Δεν υπάρχει κάποια πρόταση στο τραπέζι. Τώρα ο κύριος Δημητρίου ή η Πίνδος δεν ξέρω για ποιο λόγο τα κάνουν όλα αυτά. Δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Πετανίτης διευκρίνισε ότι μεταξύ των δύο συνεταιρισμών είχαν γίνει συζητήσεις πριν από αρκετά χρόνια, χωρίς όμως να υπάρξει συνέχεια.
“Πολλά χρόνια πίσω είχε γίνει αυτή η συζήτηση. Δεν έχει ξαναγίνει καμία συζήτηση”, σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο Συνεταιρισμός Άρτας θα τοποθετηθεί επισήμως με ανακοίνωση.
Με εμφανή σκωπτική διάθεση απέναντι στα σενάρια περί συνεργασίας ή ακόμη και συγχώνευσης, σχολίασε: “Μπορεί να του κάνω κι εγώ πρόταση να τους εξαγοράσω. Θα δούμε πώς θα γίνει αυτό”.
“Είμαστε πιο υγιείς από όλους στην πτηνοτροφία”
Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Άρτας σχολιάζοντας την οικονομική κατάσταση του συνεταιρισμού, υποστηρίζοντας ότι μετά τις διαδικασίες εξυγίανσης των προηγούμενων ετών η εικόνα του έχει αλλάξει σημαντικά.
“Είμαστε πολύ πιο υγιείς από όλους στην πτηνοτροφία. Δεν έχουμε τα χρέη”, δήλωσε.
Όπως ανέφερε, ο συνεταιρισμός έχει αυξήσει την παραγωγή του κατά 50%, πραγματοποιεί κύκλο εργασιών που προσεγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ και δεν εξετάζει σήμερα κάποιο σχέδιο συνεργασίας με την Πίνδο.
Επιφυλακτικός για την είσοδο της MHP
Ερωτηθείς από το Capital.gr για την εξαγορά του ομίλου Νιτσιάκος από τη MHP, ο κ. Πετανίτης παραδέχθηκε ότι η είσοδος ενός τόσο μεγάλου διεθνούς ομίλου αλλάζει τα δεδομένα στην αγορά.
“Όταν μπαίνουν μεγαλύτερες εταιρείες στον χώρο είναι δύσκολη η κατάσταση για τις ελληνικές εταιρείες. Έχουν μεγάλα κεφάλαια. Δεν είναι θετικό”, ανέφερε, αποφεύγοντας να επεκταθεί περισσότερο, σημειώνοντας ότι θα τοποθετηθεί αναλυτικά με επίσημη ανακοίνωση.
Οι δύο πλευρές συμφωνούν μόνο σε ένα
Παρά τη σαφή απόσταση που χωρίζει σήμερα τις δύο πλευρές ως προς το ενδεχόμενο συνεργασίας, υπάρχει ένα σημείο στο οποίο συγκλίνουν: η είσοδος της MHP μέσω της εξαγοράς του Νιτσιάκου αλλάζει τις ισορροπίες στον ελληνικό κλάδο της πτηνοτροφίας.
Η Πίνδος θεωρεί ότι η νέα πραγματικότητα απαιτεί ισχυρότερες συνεταιριστικές συμπράξεις και δηλώνει έτοιμη να ανοίξει τον διάλογο, ακόμη και με προοπτική μιας μελλοντικής συγχώνευσης. Αντίθετα, η Άρτα διαμηνύει ότι δεν έχει δεχθεί καμία επίσημη πρόταση, δεν βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης και απορρίπτει, τουλάχιστον επί του παρόντος, τα σενάρια που διακινήθηκαν μετά τις δηλώσεις της διοίκησης της Πίνδου.
Ρεκόρ τζίρου και επενδύσεις 70 εκατ. ευρώ από την Πίνδο
Η πρωτοβουλία της Πίνδου για την ανάπτυξη συνεργασιών στον κλάδο συνοδεύεται από ιδιαίτερα ισχυρές οικονομικές επιδόσεις, οι οποίες, σύμφωνα με τη διοίκηση του συνεταιρισμού, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση ενός φιλόδοξου επενδυτικού σχεδιασμού και την περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της στην ελληνική αγορά.
Για τη χρήση του 2025, ο κύκλος εργασιών του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων ανήλθε σε ιστορικό υψηλό, φτάνοντας τα 414,1 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 10,6% σε σχέση με το 2024. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 33,7 εκατ. ευρώ, επίσης αυξημένα κατά 10,5%, ενώ τα κέρδη προ φόρων έφτασαν τα 21,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 9%.
Παράλληλα, ο συνεταιρισμός συνέχισε να ενισχύει τη χρηματοοικονομική του θέση, περιορίζοντας τον συνολικό δανεισμό στα 16,8 εκατ. ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 54,2 εκατ. ευρώ μέσα στην τελευταία τριετία, ενώ τα ίδια κεφάλαια και τα αποθεματικά ανέρχονται πλέον σε 94,8 εκατ. ευρώ.
Στη βάση αυτής της οικονομικής ισχύος βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 70 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030. Το σχέδιο περιλαμβάνει την κατασκευή νέου υπερσύγχρονου εκκολαπτηρίου, την επέκταση των εγκαταστάσεων παραγωγής ζωοτροφών και του πτηνοσφαγείου, τη δημιουργία νέων πτηνοτροφικών μονάδων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της παραγωγής, καθώς και επενδύσεις στην ενεργειακή αυτονομία, μέσω μονάδας βιοαερίου ισχύος 2 MW και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.
Θετικά κινήθηκαν και οι εξαγωγές, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 24,1%, φτάνοντας τα 16,1 εκατ. ευρώ. Σήμερα περίπου το 10% της παραγωγής κοτόπουλου της Πίνδου κατευθύνεται σε αγορές του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα Βαλκάνια, το Ηνωμένο Βασίλειο, χώρες της Αφρικής και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τον συνεταιρισμό να θέτει ως στρατηγικό στόχο την περαιτέρω διεύρυνση της διεθνούς του παρουσίας.
Την ίδια στιγμή, ο συνεταιρισμός συνεχίζει να επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό του. Το 2026 απασχολεί ήδη 1.700 εργαζόμενους, έναντι 1.600 το 2025, ενώ οι συνολικές δαπάνες για μισθοδοσία αυξήθηκαν στα 41,1 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι αμοιβές των παραγωγών-μελών ενισχύθηκαν κατά 11,6%, φτάνοντας τα 40,4 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, εφαρμόζονται μέτρα στήριξης του προσωπικού, όπως κατώτατος εισαγωγικός μισθός 1.000 ευρώ, μηνιαία οικονομική ενίσχυση για εργαζόμενους με χαμηλότερες αποδοχές, διατακτικές αγορών και έκτακτα επιδόματα τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.
Με αυτά τα οικονομικά δεδομένα, η διοίκηση της Πίνδου εκτιμά ότι διαθέτει την αναγκαία κεφαλαιακή και οργανωτική βάση ώστε να υποστηρίξει τόσο το επενδυτικό της πρόγραμμα όσο και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για την επόμενη ημέρα της ελληνικής πτηνοτροφίας.
Η ανακοίνωση του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας
“Με αφορμή συγκεκριμένο δημοσίευμα, ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας δηλώνει ότι δεν έχει εισέλθει σε οποιαδήποτε συζήτηση με τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων “ΠΙΝΔΟΣ”.
Δηλώνουμε ευθέως, και προς όλους τους αποδέκτες, ότι ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας δεν έχει πρόθεση ή και ανάγκη και δεν προσανατολίζεται σε οποιαδήποτε συγχώνευση.
Δεν γνωρίζουμε τι εξυπηρετεί η δοθείσα συνέντευξη του Προέδρου του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων “ΠΙΝΔΟΣ” σε ΜΜΕ, αλλά ο χρόνος και ο τρόπος μας προβληματίζει.
Χωρίς καμία προγενέστερη συνάντηση/συζήτηση/συνεννόηση οι προτάσεις συνεργασίας του Προέδρου του Συνεταιρισμού των Ιωαννίνων “ΠΙΝΔΟΣ” προφανώς δεν εξυπηρετούν αναγκαιότητες του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας ούτε εκφράζουν τις προθέσεις μας.
Ο ΑΠΣ Άρτας εξετάζει πάντα την πιθανότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη για την διασπορά κάθε αναληθούς είδησης”.
Πηγή: capital.gr




