Aπόδραση στον Ελικώνα, το βουνό των Μουσών

286

Λιγότερο δημοφιλής τουριστικά από τον γείτονα του, τον Παρνασσό, ο Ελικώνας είναι ένα μέρος που συνδυάζει καθαρό αέρα, υπέροχα τοπία, πανέμορφα ορειβατικά μονοπάτια, off road διαδρομές και ένα πολύ σημαντικό βυζαντινό μνημείο και εύκολη διέξοδο στις ακτές του Κορινθιακού.

Το βουνό των Μουσών

Ο Ελικώνας είναι ένα βουνό με 16 κορυφές. Εκεί υπήρχε στην αρχαιότητα η πηγή της Ιπποκρήνης. Ο μύθος αναφέρει πως όποιος έπινε νερό από εκεί αποκτούσε το χάρισμα της ποίησης. Στην αρχαιότητα διεξάγονταν στον Ελικώνα αθλητικοί αγώνες προς τιμήν του έρωτα και των μουσών. Η μυθολογία είναι μεν μυθολογία, όμως έχει σαν πηγή έμπνευσης μία πραγματικότητα. Το τοπίο στον Ελικώνα είναι πράγματι ιδιαίτερο και ποιητικό. Και αν σκεφτείτε πως μπορείτε να βρεθείτε εκεί φεύγοντας από την Αθήνα μετά από μιάμιση ώρα αξίζει να το επισκεφθείτε κάποιο Σαββατοκύριακο ή ακόμα και για μονοήμερη εκδρομή.

 

Αγία Άννα

Η Αγία Αννα απέχει από την Αθήνα 135 χιλιόμετρα. Για να έρθετε εδώ, κινείστε στον οδικό άξονα Θήβα- Λιβαδειά. Μετά την Αλίαρτο θα στρίψετε αριστερά με κατεύθυνση Άγιο Γεώργιο- Αγία Άννα. Το συγκεκριμένο κομμάτι του δρόμου έχει αρκετές στροφές. Σύντομα όμως βρίσκεστε στο οροπέδιο της Αγίας Άννας.

Μετά την Άγια Άννα συνεχίσετε την εξερεύνηση του Ελικώνα ακολουθώντας τον δρόμο με κατεύθυνση το κεφαλοχώρι Κυριάκι (14 χλμ.).

Στο δρόμο για Το Κυριάκι, μετά από περίπου 7 χιλιόμετρα, θα συναντήσετε το οροπέδιο της Αρβανίτσας. Πρόκειται για μια τεράστια έκταση γρασιδιού περιτριγυρισμένης από πανύψηλα έλατα, όπου επίσης υπάρχει μια παιδική χαρά, πέτρινες βρύσες, παγκάκια και μια μικρή ταβέρνα. Ο ιδανικός προορισμός για πικ-νικ. Η ανθρώπινη παρέμβαση είναι ελάχιστη και αυτό δίνει μια αίσθηση ελευθερίας αλλά και οικειότητας με το φυσικό τοπίο. Το καλοκαίρι εδώ γίνονται συναυλίες και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

 

 

Κυριάκι

Εφτά χιλιόμετρα μετά το οροπέδιο της Αρβανίτσας βρίσκεται το Κυριάκι, ένα χωριό σε ύψος 800 μέτρων. Το χωριό είναι ό,τι πρέπεi για βόλτα και καθαρό άέρα. Περιβάλλεται από ψηλά δέντρα και διαθέτει ωραία πέτρινα σοκάκια. Περπατήστε καιι καθίστε στην κεντρική πλατεία όπου υπάρχει ένας παλιός πλάτανος. Επισκεφθείτε επίσης την εκκλησία της Παναγίας. Η θέα από το Κυριάκι σε αποζημιώνει. Από εκεί βλέπεις τη Γκιώνα, τον Κορινθιακό, τον Παρνασσό.

 

 

Μονή Οσίου Λουκά

Η Μονή είναι το σημαντικότερο αρχαιολογικό μνημείο της περιοχής. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της μεσοβυζαντινής αρχιτεκτονικής και τέχνης (843 μ.Χ.- 1204 μ.Χ.) και περιλαμβάνεται στον τον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιας της UNESCO και προσελκύει 100αδες επισκέπτες κάθε εβδομάδα. Αν βρεθείτε στην περιοχή πρέπει οπωσδήποτε να το επισκεφθείτε. Τόσο για την αξία του μνημείου όσο και για το φυσικό περιβάλλον που το περικλείει.

Η μοναστηριακή κοινότητα ιδρύθηκε από τον Όσιο Λουκά. Ο παλιότερος σωζόμενος ναός, αφιερωμένος στη Θεοτόκο, αποτελεί κτίσμα του 10ου αιώνα καθώς και το πρωιμότερο γνωστό δείγμα σύνθετου τετρακιόνιου σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού.

Βασικά χαρακτηριστικά του είναι οι υπέροχες τοιχογραφίες και ο πλούσιος γλυπτός διάκοσμος του τέμπλου, των κιονοκράνων και του τυμπάνου του τρούλου. Το καθολικό της μονής, κτίσμα του α’ μισού του 11ου αιώνα, συνιστά το πρωιμότερο γνωστό δείγμα οκταγωνικού σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού. Το μοναστήρι υπάγεται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων. (Πληροφορίες στο τηλέφωνο.: 22670-22797).

Η εκδρομή, μονοήμερη ή διήμερη, μπορεί να ολοκληρωθεί με μία επίσκεψη στην Λιβαδειά, πρωτεύουσα του νομού Βοιωτίας και τις πηγές της Κρύας. Οι καταρράκτες και τα πλατάνια, φτιάχνουν ένα μοναδικό σκηνικό, κατάλληλο για χαλάρωση.

 

Και βουνό και θάλασσα

Ο Ελικώνας λόγω της γεωγραφικής του θέσης προσφέρει εύκολη και γρήγορη πρόσβαση προς τις ακτές του Κορινθιακού. Από Κυριάκι θα κατηφορίσετε προς Αντίκυρα (26 χλμ.), δρόμος με στροφές. Από την Αγία Άννα η πρόσβαση στις παραλίες του Σαράντη και της Δόμβραινας είναι πιο εύκολη (20 χλμ.).

 

Διαμονή

Αγιά Άννα

«Ελικώνιο», τηλ.: 22610-94444 / 69725 82867
«Αθηνά», τηλ.: 22610-94500 / 6970416869

Κυριάκι

«Δίανθος», τηλ.: 22670-51708
«Φλυγόνιον», τηλ.: 22670-51229

Πηγή: https://www.travel.gr/