Grand Hyatt Athens: Από το λουκέτο και τους πλειστηριασμούς στην νέα εποχή της HIP

8

Ήταν Μάιος του 2016 όταν η εταιρία ΑΣΤΥ Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε., ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια του Athens Ledra Hotel, όπως ονομαζόταν τότε, ανακοίνωνε την διακοπή της λειτουργίας του ξενοδοχείου λόγω οικονομικών δυσχερειών.

Τα χρόνια που είχαν προηγηθεί ήταν εξίσου δύσκολα για την πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα επί της λεωφόρου Συγγρού 115. Στα τέλη του 2013, έπαψε να λειτουργεί υπό την επωνυμία της διεθνούς ξενοδοχειακής αλυσίδας Marriott International, καθώς η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ομίλου Παρασκευαΐδη και ο διεθνής όμιλος δεν είχαν έρθει σε συμφωνία για την ανανέωση του συμβολαίου διαχείρισης. Έτσι η μονάδα των 314 δωματίων μετονομάστηκε στις 01/01/2014 σε Athens Ledra Hotel (από Ledra Marriott), με την η ιδιοκτήτρια εταιρεία ΑΣΤΥ Α.Ε. να διαχειρίζεται η ίδια και να λειτουργεί το ξενοδοχείο.

Το 2015 επίσης είχε βγει σε πλειστηριασμό, με επισπεύδουσα την τράπεζα Alpha Bank και με τιμή εκκίνησης στα 41,1 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονταν σε περίπου 60 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 35 εκατ. αφορούσαν οφειλές προς τις πιστώτριες τράπεζες, ενώ υπήρχαν περίπου 9 εκατ. ευρώ οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία.

Μετά από πολλούς άκαρπους πλειστηριασμούς (αν και είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από μεγάλους εγχώριους ξενοδοχειακούς ομίλους, όσο και από διεθνείς παίχτες, με τις πληροφορίες να αναφέρουν τους ομίλους Διβάνη, τη ξενοδοχειακή αλυσίδα Mövenpick Hotels & Resorts, επενδυτικά σχήματα από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ) η τιμή εκκίνησης είχε μειωθεί κατά πολύ σε σχέση με τα 48,7 εκατ. που ήταν στον πρώτο πλειστηριασμό.

Το 2017, το Athens Ledra, στον πέμπτο κατά σειρά πλειστηριασμό, περνά στην αμερικανική εταιρεία ακινήτων Hines και στη Henderson Park έναντι 33,4 εκατ. ευρώ. Η Hines, παγκόσμιος διαχειριστής επενδύσεων σε ακίνητα (σήμερα διαθέτει και διαχειρίζεται 86,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία σε όλους τους τύπους ακινήτων) ήταν ο μοναδικός ενδιαφερόμενος επενδυτής για τη μονάδα επί της λεωφόρου Συγγρού, εκμεταλλευόμενη τη σημαντική πτώση του τιμήματος.

Πολύ σύντομα ξεκίνησε η ανακατασκευή του ξενοδοχείου που κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Οι εργασίες περιλάμβαναν την αναδιαρρύθμιση των εσωτερικών χώρων, των δωματίων, των διαδρόμων, των κυρίων χώρων, των χώρων εστίασης, όπως και την επέκταση του υπογείου του ξενοδοχείου. Αφορούν ακόμη την προσθήκη στεγάστρων εισόδου, την αλλαγή όψεων και την μετατροπή χώρου στον όγδοο όροφο από στεγασμένο / ανοιχτό αναψυκτήριο σε στεγασμένο / κλειστό χώρο εστιατορίου. Την ίδια χρονιά μπαίνει κάτω από την ομπρέλα του ομίλου HYATT.

Το 2018, η μονάδα ανοίγει ξανά ως Grand Hyatt Athens με 309 δωμάτια και σουίτες σε 10 ορόφους και ένα εστιατόριο στο τελευταίο επίπεδο. Τη διαχείριση αναλαμβάνει η Kokari Limited, συμφερόντων της “Y&T Daskalantonakis KNOSSIAN Group”.

Τα επενδυτικά πλάνα όμως δεν σταματούν. Το 2022 ξεκινά η μετατροπή του πολυχώρου κινηματογράφων Odeon Starcity που πέρασε στη Hines, έναντι 20,5 εκ. ευρώ σε 5άστερο ξενοδοχείο. Το project περιλαμβάνει τη συνένωση με το Grand Hyatt και να δημιουργηθεί το δεύτερο μεγαλύτερο ξενοδοχείο της Αθήνας, μετά το Intercontinental επίσης στη Συγγρού. Το έργο κατασκευής, ύψους 17 εκ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) ανέλαβε η Intrakat. Το κτίριο αποτελείται από επτά υπόγεια και 9 ορόφους και προσθέτει 215 δωμάτια, 14 σουίτες, διώροφη προεδρική σουίτα με πισίνα, κοινόχρηστη πισίνα, jacuzzi, εστιατόριο, μπαρ, συνεδριακούς χώρους, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων και γραφειακούς χώρους συσκέψεων και χώρους στάθμευσης.

Στα τέλη του φετινού καλοκαιριού,  η κοινοπραξία Hines-Henderson Park φτάνει σε συμφωνία με την Hotel Investment Partners (HIP), που ανήκει σε κεφάλαια που διαχειρίζονται οι Blackstone και GIC, για την πώληση του εμβληματικού ξενοδοχείου Grand Hyatt Athens. Η Blackstone πραγματοποιούσε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τους Henderson Park / Hines, καταθέτοντας προσφορά στα 230 εκατ. ευρώ.

Η απόκτηση της ξενοδοχειακής μονάδας εγκρίνεται στις αρχές Νοεμβρίου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και χθες ανακοινώνεται από την HIP και επίσημα η απόκτηση.

Πρόκειται για το πρώτο 5στερο ξενοδοχείο πόλης που αποκτά η Blackstone στη Μεσόγειο. Εκτός από την προνομιακή του θέση και τις επενδύσεις που υλοποιήθηκαν για την άνοδο της δυναμικότητάς του, η πορεία του ήταν ανοδική. Το 2022 πραγματοποίησε τζίρο ύψους 19,44 εκατ. ευρώ έναντι 8,61 εκατ. ευρώ το 2021 και κατέγραψε ζημίες ύψους 3,68 εκατ. ευρώ έναντι 4,97 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου, το Grand Hyatt Athens, το οποίο ανακαινίστηκε πλήρως το 2023, διαθέτει 548 δωμάτια και 56 σουίτες και είναι ένα από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της πόλης. Διαθέτει σπα και γυμναστήριο, τέσσερις πισίνες, δύο από τις οποίες βρίσκονται στη βεράντα με εκπληκτική θέα στην Ακρόπολη, καθώς και γαστρονομικές επιλογές με δύο εστιατόρια και δύο μπαρ, δύο εκ των οποίων βρίσκονται επίσης στη βεράντα. Διαθέτει ακόμη από τις πιο εκτεταμένες και σύγχρονες συνεδριακές εγκαταστάσεις στην Αθήνα. Αυτές καταλαμβάνουν έκταση 4.435 τ.μ. με 30 αίθουσες συσκέψεων και αίθουσες ballroom χωρητικότητας 2.550 ατόμων, καθιστώντας το εμβληματικό ξενοδοχείο ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη για συνεδριακό τουρισμό.

Η HIP διαθέτει σήμερα ένα χαρτοφυλάκιο 71 ξενοδοχείων με συνολικά περισσότερα από 22 χιλιάδες κλειδιά στην Ισπανία, στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στην Πορτογαλία. Συνεργάζεται με παγκόσμια ξενοδοχειακά brands, συμπεριλαμβανομένων των Ritz-Carlton, Barceló, AMR Resorts by Hyatt, Hilton, Ledra και Marriott.

Η Ελλάδα είναι μία από τις αναπτυσσόμενες αγορές προτεραιότητας για την HIP, η οποία, με την εξαγορά αυτή, διαθέτει πλέον δέκα ξενοδοχεία στην Ελλάδα, -μετά την πρόσφατη απόκτηση του Alexander the Great στη Χαλκιδική και του Miramare στη Ρόδο- καθώς και ένα ακόμα ξενοδοχείο που βρίσκεται στη χερσόνησο της Χαλκιδικής, δύο στο νησί της Κέρκυρας, δύο στην Κρήτη και άλλα δύο στη Ζάκυνθο με συνολικά 2.641 δωμάτια (συμπεριλαμβανομένου του Grand Hyatt Athens).

Πηγή: capital.gr