KYKNOS: Επεκτείνει το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο και ποντάρει στην περαιτέρω ανάπτυξή της

21

Πιστή στο όραμά της να εξελίσσεται διαρκώς, ως μια εταιρεία τροφίμων που προσφέρει ποιοτικά προϊόντα σε όλη τη διατροφική αλυσίδα, από το χωράφι μέχρι το πιάτο του τελικού καταναλωτή, παραμένει η εταιρεία KYKNOS.

Η πρώτη κονσερβοποιία στην Ελλάδα συνεχίζει να επικεντρώνεται στην ανάπτυξή της, διευρύνοντας συνεχώς το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο και στοχεύοντας σε ακόμη μεγαλύτερα μερίδια αγοράς. Βασικός πυλώνας της αναπτυξιακής της στρατηγικής παραμένει η ανάπτυξη των τοματικών προϊόντων, ενώ εξετάζεται διαρκώς η προσθήκη νέων προϊοντικών επιλογών υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Νέα προϊόντα στην κατηγορία των pasta sauces

Η ιστορική κονσερβοποιία με σήμα κατατεθέν τον κύκνο, που φιγουράρει στα ράφια των ελληνικών νοικοκυριών εδώ και 109 χρόνια, προχώρησε στο λανσάρισμα δύο νέων προϊόντων στην κατηγορία των σαλτσών για ζυμαρικά. Πρόκειται για δύο νέες προτάσεις, τη Basilico και τη Napoletana, από 100% ελληνικές τομάτες και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, προσφέροντας μια πλούσια ποικιλία γεύσεων στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Οι νέες σάλτσες συμπληρώνουν τη σειρά των σαλτσών φέτα, πικάντικη, μανιτάρι, ελιές και κανέλα-γαρύφαλλο.

Παράλληλα, οι σάλτσες Basilico και Napoletana φέρουν πιστοποίηση vegan και είναι χωρίς γλουτένη και συντηρητικά.

Μεγάλο στοίχημα η είσοδος σε νέες προϊοντικές κατηγορίες

Ήταν στις αρχές του 2023 – πριν από περίπου έναν χρόνο – όταν η εταιρεία KYKNOS αποφάσισε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη μακρόχρονη επιχειρηματική της διαδρομή, ανακοινώνοντας την είσοδό της σε δύο νέες προϊοντικές κατηγορίες.

Αφουγκραζόμενη τις νέες διατροφικές ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή σε ένα διαρκώς μεταλλασσόμενο περιβάλλον, ανακοίνωσε την είσοδό της στις κατηγορίες της μαγιονέζας και της μουστάρδας, μεταβάλλοντας τις ισορροπίες σε έναν αρκετά ανταγωνιστικό χώρο.

Η επιχειρηματική δε διαδρομή της εταιρείας αποδεικνύεται και από τους αριθμούς που τη συνοδεύουν.

Η ημερήσια παραγωγική δυναμικότητα ανέρχεται σε σχεδόν 2.100 τόνους νωπής τομάτας από συνολικά 580 εκτάρια καλλιέργειας τομάτας.

Η εταιρεία απασχολεί περισσότερους από 100 μόνιμους εργαζόμενους και 300 εποχιακούς, ενώ ο μέγιστος χρόνος που μεσολαβεί από τη συγκομιδή μέχρι το τελικό προϊόν δεν ξεπερνά τις 12 ώρες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της KYKNOS, στη χρήση 01/07/2021 έως 30/06/2022 ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 29,86 εκατ. ευρώ έναντι 25,51 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 17,04%.

Τα μικτά κέρδη ανήλθαν στο ποσό των 5,57 εκατ. ευρώ από 5,87 εκατ. ευρώ την αμέσως προηγούμενη χρονιά, παρουσιάζοντας μείωση κατά 5,13%, λόγω του ιδιαίτερα αυξημένου ενεργειακού κόστους που επηρέασε το παραγωγικό κόστος των προϊόντων και οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες. Ομοίως, τα κέρδη EBITDA υποχώρησαν στα 1,53 εκατ. ευρώ, από 1,86 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 189.493 ευρώ έναντι του ποσού 539.622 ευρώ της προηγούμενης χρήσης, παρουσιάζοντας μείωση 64,88%. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 189.493 ευρώ έναντι 431.707 ευρώ στην προηγούμενη χρήση.

Οι πωλήσεις εσωτερικού αυξήθηκαν κατά 10% και οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 62% έναντι της προηγούμενης χρήσης.

Ένα γευστικό ταξίδι που ξεκίνησε πριν από 109 χρόνια

Η ιστορία της εταιρείας ξεκίνησε πριν από 109 χρόνια στο Ναύπλιο σε ένα μικρό συσκευαστήριο λαχανικών και τοματοπολτού.

Ήταν 1η Απριλίου του 1915 όταν συντάχθηκε το καταστατικό της «Ελληνικής Εταιρίας Κονσερβών» στο Ναύπλιο. Ιδρυτές και μέλη του πρώτου συμβουλίου ήταν οι Αθανάσιος Β. Παπαντωνίου έμπορος, Μιχαήλ Δ. Μανουσάκης διδάκτωρ των φυσικών επιστημών, Ιωάννης Γ. Δάρμος έμπορος, Βασίλειος Αθαν. Παπαντωνίου έμπορος και Κωνσταντίνος Δ. Μανουσάκης, κτηματίας. Αρχικά η παραγωγή γίνεται σ’ ένα μικρό συσκευαστήριο λαχανικών και τοματοπολτού στην Ασίνη Αργολίδας.

Το 1928 ιδρύεται το εργοστάσιο της εταιρείας στο Ναύπλιο, όπου εγκαθίστανται οι πρώτοι ταχυσυμπυκνωτές χυμού τομάτας για παραγωγή τοματοπολτού. Τα χρόνια εκείνα η παραγωγή βασίζεται κυρίως στα ανθρώπινα χέρια. Το πρώτο εργοστάσιο στο Ναύπλιο έχει το δικό του κυτιοποιίο που κατασκευάζει τις κονσέρβες που γεμίζει η εταιρεία. Η Αργολίδα που εκείνα τα χρόνια λεγόταν και «λαχανόκηπος της Αθήνας» εφοδιάζει την KYKNOS με μεγάλες ποσότητες τομάτας και λαχανικών.

Το εργοστάσιο του Ναυπλίου ανανεώνεται με νέα κτήρια τη δεκαετία του 1950 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Καλλικλή. Το νέο βιομηχανικό κτήριο αποτελεί σύμβολο πρωτοπορίας για την εποχή.

Το 1960, η εταιρεία αγοράζει το εργοστάσιο «Αργολική» που ήδη λειτουργούσε στην περιοχή της Αργολίδας, ενώ το 1963 ιδρύει εργοστάσιο στο χωριό Σαβάλια του Νομού Ηλείας με σκοπό να αξιοποιήσει την πλούσια παραγωγή τομάτας του κάμπου της Ηλείας.

Το 1965, το πρώτο προϊόν κέτσαπ στην Ελλάδα από την KYKNOS είναι γεγονός, ενώ τη δεκαετία του ‘70, η εταιρεία αποκτά παγκόσμια εξαγωγική δραστηριότητα και παράλληλα αποτελεί διακεκριμένο προμηθευτή τοματοπολτού παγκοσμίως σε γνωστές εταιρείες τροφίμων.

Το 1990, η KYKNOS παρασκευάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα προϊόντα τομάτας σε χάρτινες συσκευασίες, τα οποία ονομάζει tomatino, ενώ την περίοδο 2002-2003 μεταφέρει όλη την παραγωγική της δραστηριότητα στο εργοστάσιο του νομού Ηλείας, τον τόπο παραγωγής της πρώτης ύλης.

Το 2005 η εταιρεία λανσάρει το διάσημο πλέον κλασικό τοματοπολτό της σε χάρτινη τριγωνική συσκευασία μιας χρήσης, ενώ το διάστημα 2006-2007 ανακαινίζει το εργοστάσιό της στην Ηλεία, επεκτείνει τις κτηριακές εγκαταστάσεις και ανανεώνει τον μηχανολογικό της εξοπλισμό με υπερσύγχρονες γραμμές παραγωγής. Η εταιρεία συνεχίζει να πρωτοπορεί, ενώ το 2014 διαθέτει στην αγορά τη σάλτσα πίτσας KYKNOS.

Συμβαδίζοντας με τις επιταγές της σημερινής εποχής, σκοπός της KYKNOS είναι η περαιτέρω ανάπτυξή της προσφέροντας φυσικά, φυτικά τρόφιμα με ηθικό και βιώσιμο τρόπο…

Πηγή: https://www.insider.gr/