Λουκάς Παπαχαραλάμπους: Οι εταιρείες logistics είναι ένας σοβαρός βραχίονας στην προσπάθεια κάθε επιχείρησης να συμμετέχει στην διεθνή αλυσίδα αξίας

343

Η ραγδαία ανάπτυξη των logistics είναι μια ευκαιρία που η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια ενιαία προσπάθεια, τόσο από την κεντρική πολιτεία όσο και από τους φορείς που υποστηρίζουν τα logistics, να μετατραπεί η χώρα σε παν-βαλκανικό ή και πανευρωπαϊκό διαμετακομιστικό κέντρο. To Sterea Economy έθεσε τρία βασικά ερωτήματα στον κύριο Λουκά Παπαχαραλάμπους , έναν καταξιωμένο Στερεολλαδίτη επιχειρηματία , που διακρίνεται εδώ και χρόνια στον κλάδο των logistics.

Ο κύριος Παπαχαραλάμπους είναι επίσης Αντιπρόεδρος  του Συνδέσμου Βιομηxανιών Θεσσαλίας –Στερεάς Ελλάδας, μέλος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας 15 χρόνια και οικονομικός Επόπτης, βασικό συντονιστικό μέλος της επιτροπής logistics του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, ενώ έχει συμμετάσχει πολλές φορές ως ομιλητής σε συνέδρια τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα.

 

Κύριε Παπαχαραλάμπους

  • Με βάση την εμπειρία σας, ποια είναι τα βασικά προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η εφοδιαστική αλυσίδα λόγω του πολέμου στη Ουκρανία?

Λ. Π. Η εφοδιαστική αλυσίδα, τουλάχιστον σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, θα περάσει δύσκολες ημέρες για μια ακόμη φορά μέσα σε δύο χρόνια. Στο ήδη υπάρχον  θέμα της έλλειψης οδηγών μεγάλων αποστάσεων , και στις  ήδη πληθωριστικές τιμές ενέργειας και λοιπών υλικών  που αντιμετωπίζαμε  προστίθεται τώρα το εκτοξευμένο κόστος καυσίμων.

Είμαστε μια ήπειρος που έχει δραματική εξάρτηση σε  τροφοδοσία με ενέργεια από τον Ρωσία , και κυρίως η πιο μεγάλη της οικονομία, η Γερμανική. Έτσι πάμε να κλειστούμε σε τρίγωνο κρίσης και αυτό θα φέρει μεγάλες ανακατατάξεις. Απόνερα αυτού είναι θέματα όπως αθέτηση συμβολαίων από εταιρείες μεταφορών, διακοπές στις παραδόσεις, απομακρυσμένοι προορισμοί σε καθυστερήσεις και σύντομα ελλείψεις σε προϊόντα !

  • Αυτό το διάστημα είναι πολύ ιδιαίτερο, δεδομένου ότι οι Εφοδιαστικές Αλυσίδες καλούνται να σώσουν όχι μόνο εαυτούς αλλά και τη δομή του διεθνούς εμπορίου. Θέλετε να κάνετε ένα σχόλιο σε σχέση με αυτό?

 

Λ. Π. Η δυσφορία και η πίεση   προς τις εταιρείες μεταφορών είναι καθημερινή και η συγκράτηση των τιμών γίνεται με συγκινητική προσπάθεια όλων των ενδιάμεσων κρίκων. Ο κόσμος της εφοδιαστικής μηχανεύεται ήδη πολλά για να συγκρατεί τις τιμές κόστους, αλλά τα περιθώρια πια είναι στενά. Θεωρώ ότι ήδη από την ημέρα της εισβολής και μετά   οι εταιρείες logistics και μεταφορών δουλεύουν με σημαντικές ζημίες .Είναι αναμενόμενο ότι στο άμεσο μέλλον θα αυξηθούν οι χρεοκοπίες επιχειρήσεων του χώρου και όχι μόνο, εκτός και εάν γρήγορα μαζευτούν με κάποιο τρόπο τα έξοδα από πρώτες ύλες όπως το πετρέλαιο. Εάν η κοινότητα της Ε.Ε. και οι λοιπές χώρες έρθουν γρήγορα σε κάποιας μορφής πρόσκαιρης συμφωνίας με άλλες χώρες τροφοδοσίας ώστε να μετριαστεί το κενό της εξάρτησης από Ρωσικό πετρέλαιο , τότε η αγορά μας ενδέχεται να συμμαζευτεί κάπως το επόμενο τρίμηνο.

  • Ποιο είναι το δικό σας μήνυμα;

Λ.Π. Πάντοτε θεωρούσα ότι οι εταιρείες logistics είναι ένας σοβαρός βραχίονας στην προσπάθεια κάθε επιχείρησης να  συμμετέχει στην διεθνή αλυσίδα αξίας, σήμερα περισσότερο από ποτέ οι ειλικρινείς και δεμένες σχέσεις μεταξύ όλων των μερών της αλυσίδας  εφοδιασμού θα είναι ο παράγοντας αλλαγής. Ας προσδεθούμε λοιπόν ο καθένας στην θέση  του και οι εταιρείες με τους άμεσους συνεργάτες  τους , ώστε να ενισχύσουν την αλυσίδα εφοδιασμού τους. Μόνο όταν ο ένας συμπαρασταθεί  στον άλλο θα περάσουμε τον πόλεμο με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.

newsroom  Sterea Economy